Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da je predlog rebalansa budžeta Republike Srbije, o kojem će se od sutra raspravljati u Narodnoj skupštini, pozitivan i razvojan, usmeren na povećanje plata, penzija i životnog standarda građana.

Ministar Mali je rekao da imamo veće prihode od planiranih za 60,6 milijardi dinara, a deficit je  smanjen sa planiranih 3,3 na 2,8 odsto, pri čemu je najvažnije gde će se taj novac potrošiti, a prvenstveno će biti usmeren na povećanje plata i penzija.

On je, kao jednu od najvažnijih stavki rebalansa, istakao i više novca za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu, i to dodatnih 3,9 milijardi dinara, koliko predviđa rebalans budžeta. Povećavamo subvencije po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara. Ova dodatna sredstva znače da će čak sedam odsto budžeta biti usmereno ka poljoprivredi, poručio je Mali.

On je naveo da su penzije umnogome povećane u poslednje dve godine i da je bitno da se sa tim nastavi, pri čemu je zahvalio najstarijim sugrađanima na podršci i razumevanju dosadašnje ekonomske politike zemlje. U narednoj godini će prosečna penzija iznositi 390 evra, naveo je Mali i objasnio da su početkom prošle godine penzije povećane prvo 5,5 odsto, potom još devet odsto u novembru i 12,1 odsto u januaru ove godine. Sada nas, kako je najavio, očekuje vanredno povećanje od 5,5 odsto i još jedno od 14,8 odsto u januaru sledeće godine. Prema njegovim rečima, plate će u septembru porasti za 5,5 odsto u prosveti, medicinskim sestrama, kao i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, nakon što su povećane za 12,5 odsto u januaru ove godine. Sa planiranih 10 odsto povećanja od januara 2024. godine, to je za preko 208.000 zaposlenih kumulativno povećanje od preko 30 odsto, ukazao je potpredsednik Vlade. Mali je izrazio očekivanje da će krajem godine inflacija iznositi osam odsto, što znači da je reč o realnom rastu plata. Za ostale zaposlene u javnom sektoru, kako je rekao, sledi 10 odsto povećanja plata u januaru, čime se plate drže iznad nivoa inflacije, te su u prvih šest meseci, u realnom iznosu, pozitivne. On je istakao da se time ide ka tome da prosečna plata do kraja 2025. godine iznosi 1.000 evra, a penzije između 430 i 450 evra. Mali je poručio da očekuje da u decembru ove godine prosečna zarada dostigne 840 evra, te podsetio na to da je 2012. prosečna plata u Srbiji iznosila 331 evro. Sve ove rezultate ostvarujemo uprkos ogromnoj krizi.

On je rekao da je rebalansom predviđen i novac za svako dete do 16 godina, za majke, te da je do sada za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno  935.000 od  ukupno 1.190.000 dece. Ideja je da pomognemo majkama, roditeljima, deci. Prijava traje do 20. septembra a nakon toga ćemo pomoć isplatiti, poručio je potpredsednik Vlade, koji se osvrnuo na još jednu važnu stavku rebalansa – kapitalne investicije, ka kojima će biti usmereno 7,2 odsto BDP-a. Ne stajemo sa razvojnim projektima. Od Dunavske magistrale, EKSPO-a, beogradskog metroa, škola, bolnica, sve radimo što je neophodno kako bi se kvalitet života podigao i da bismo održali ekonomski rast, naveo je on. Potpredsednik Vlade je, osvrnuvši se i na minimalnu zaradu, rekao da će predlog Vlade biti da naredno povećanje iznosi 17,8 odsto, što bi, procentualno, bio najveći rast minimalne zarade do sada. To bi bilo više od 400 evra, odnosno 47.154 dinara. Za ovu godinu smo povećali minimalnu zaradu za 14,3 odsto, a u proseku inflacija će iznositi 12,5 odsto. I za sledeću godinu uzimamo u obzir stepen rasta BDP-a, produktivnost i zaposlenost, čime dolazimo do novog iznosa, ukazao je Mali.