Vozači saniteta Hitne pomoći protestovali ispred Vlade Srbije – Traže bolje plate i uslove

0
26

U 11.59 ispred Vlade Srbije danas je počeo protest vozača saniteta zbog malih plata. Oni traže, između ostalog, poboljšanje materijalnog statusa, isplata dnevnica, regulisanje prekovremenog rada i beneficirani radni staž. Takođe se zahteva da sanitetska vozila mogu prolaziti kroz crveno svetlo pod specifičnim uslovima, objavio je sindikat Sloga.

Vozači su na samom početku protesta predali zahteve Vladi Srbije. Dejan Kezović, vozač Hitne pomoći iz DZ Ivanjica, kaže da je o njihovim platama „smešno i sramotno pričati“. „Mene čudi da bilo ko od ovih ljudi želi da radi za taj novac“, rekao je on. Kaže da je razlika u plati između većine okupljenih vizača i kolega u zavodima za urgentnu medicinu oko 20 do 25 hiljada dinara, a ponegde i u istoj ustanovi ima takvih razlika. Kezović kaže da vozači zahtevaju isti koeficijent plata za sve i beneficirani radni staž, koji sada neki imaju, a neki ne.

Objašnjava i zašto žele da pod određenim uslovima mogu da prođu na crveno svetlo. „Mi iz Ivanjice dok stignemo do Čačaka imamo 5-6 semafora, koji drže po jedan minut. To je 5-6 minuta, dali ste nekome šansu za život“, kaže on. Rekao je da u slučaju prolaska na crveno moraju da idu kod sudije za prekršaje, da se brane, izvode svedoke, overavaju iskaze kod notara… sve o svom trošku.

Kezović kaže da se situacija oko opreme znatno popravila, ali „fali samo malko da nas neko sasluša“. „Obraćam se javnosti da pitam – Vredi li ova uniforma 42.000 dinara? Uniforma koju kupujemo od našeg novca“, rekao je on.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu uslišeni, vozači su spremni na radikalnije korake u izražavanju svog nezadovoljstva, rečeno je iz Sloge.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here