Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas brifing za ambasadore akreditovane u Republici Srbiji povodom kandidature naše zemlje za Izvršni savet Uneska za period od 2023. do 2027. godine.

 Dačić je ambasadorima najpre poželeo dobrodošlicu i zahvalio im se što su se odazvali pozivu da prisustvuju promociji naše kandidature za mesto u Izvršnom savetu Uneska, u mandatu 2023-2027. godina, na izborima koji će se održati 15. i 17. novembra u Parizu, tokom 42. zasedanja Generalne konferencije. Dačić je istakao da je Srbija u izuzetno teškim globalnim okolnostima kao predsedavajući Izvršnog saveta, nastojala da efikasno i pragmatično doprinese kompromisnom rešavanju svih pitanja u Unesku u cilju jačanja uloge ove organizacije.

Izneo je i neke od prioriteta na kojima će se zasnivati aktivnosti Srbije u Izvršnom savetu, ukoliko budemo izabrani.

  1. Srbija u kontinuitetu i svestranim angažovanjem podržava Uneskov „Prioritet Afrika” u skladu sa Agendom 2030, Agendom Afričke unije 2063 i potrebama i prioritetima samih afričkih zemalja.
  2. Spremni smo da, sa zemljama u razvoju, podelimo izuzetna iskustva i dostignuća koja je Srbija zabeležila u proteklom periodu, na primer u oblasti kreativnih industrija.
  3. Za nas je obrazovanje stub i pokretač održivog razvoja i Agende 2030 – Cilja održivog razvoja 4 (SDG 4), te smatramo da je Unesko sa pravom dobio vodeću ulogu u njegovom sprovođenju.
  4. Republika Srbija nastavlja da preduzima korake u skladu sa Strategijom za rodnu ravnopravnost od 2021. do 2030. godine.
  5. Republika Srbija je izuzetno posvećena i nastaviće da se zalaže za poštovanje i primenu konvencija, od kojih su među državama članicama najpopularnije Konvencija o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa i Konvencija o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.
  6. Srbija prepoznaje nematerijalno kulturno nasleđe kao važan faktor u održavanju kulturne raznolikosti u uslovima rastuće globalizacije i za nas je razumevanje nematerijalnog kulturnog nasleđa različitih zajednica sredstvo za uspostavljanje dijaloga među kulturama kojim se podstiče uzajamno poštovanje drugih načina života, koje ćemo dodatno promovisati.
  7. Jedan od naših prioritetnih zadataka, kao i većine država članica, jeste podizanje svesti o sve većoj ugroženosti svetskog nasleđa usled različitih faktora kao što su klimatske promene, oružani sukobi i često odsustvo primene adekvatnih mera koje preporučuje Konvencija o zaštiti svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa, zaključio je Dačić.