Šta prouzrokuje truljenje krompira?

0
57

Vlažnu bakterijsku trulež krtola krompira prouzrokuje više vrsta fitopatogenih bakterija. Zajednički simptomi bolesti, bez obzira na to koja je bakterija uzročnik, su vlažna trulež krtola ili trulež prizemnog dela stabla i uvenuće biljaka.

Fitopatogena bakterija bakterija prouzrokuje trulež plodova korena i krtola u polju i u skladištu (krompir, paprika, paradajz, šargarepa, celer, karfiol, kupus). Za razvoj bolesti u polju posebno pogoduje visoka vlažnost zemljišta. U takvim povoljnim klimatskim uslovima zaražene krtole mogu se raspasti već u zemlji, a iz njih izlazi veliki broj bakterija koje mogu zaraziti okolne biljke. Kod biljaka koje imaju manji intenzitet zaraze u polju, mogu se pojaviti jači simptomi zaraze na krtolama u skladištu, posebno u onim skladištima gde nije moguće kontrolisati vlažnost vazduha i vršiti provetravanje krompira. U skladištu se bolest može mehanički preneti sa zaraženih krtola na zdrave krtole dodirom, a posebno su osetljive krtole koje su već zaražene gljivicama plamenjače i tada nastaju sekundarne infekcije. Bakterija prouzrokuje trulež prizemnog dela stabla krompira poznatu pod nazivom crna noga. Na biljkama krompira u polju može se videti uvenuće i žućenje listova, slabiji rast kao i uvenuće celih biljaka.

Zaražene krtole su primarni izvor zaraze, a razvoju bolesti pogoduju visoke temperature i visoka vlažnost. U Srbiji se radi otkrivanja štetnih organizama sprovodi poseban nadzor u krompiru gde se testiraju svi uzorci semenskog krompira iz uvoza, a po programu mera u okviru monitoringa, poljoprivredne stručne službe vrše vizuelni pregled useva krompira u toku vegetacije, krtola kao i uzimanje uzoraka za laboratorijsko tesiranje u slučaju sumnje.

Rizik od unošenja ovih bakterija u našu zemlju postoji, jer se veliki procenat semenskog krompira uvozi iz zemalja gde je prisustvo bakterija registrovano (u Holandiji je patogen otkiven još 1970. godine).

Simptomi bakterija: Trulež prizemnog dela stabla koje potamni, na krtolama se pojavljuje trulež oko lenticela (mesto za koje je pričvršćen stolon) ili na ranama. Biljke zaostaju u rastu, vrhovi venu, postaju hlorotični i uvijaju se.

Prvi simptomi na biljkama krompira se mogu očekivati pri temperaturama iznad 25ºC, često zavise i od sorti krompira, (široko zastupljene sorte često su osetljive prema ovim bakterijama). Na simptome utiču i klimatski faktori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here