Poljoprivrednici se okupljaju – Protestne vožnje i blokade puteva

0
73

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac pozvali su na protest poljoprivrednika zbog neispunjenog sporazuma o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede potpisanog u maju 2023. kao i netačnog obrazloženja u izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024.

Kada je u pitanju neispunjenje sporazuma o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede potpisanog maja ove godine poljoprivrednici navode da je tržište ostalo neuređeno, na robnoj berzi nema terminske prodaje, ostali elementi normalnog slobodnog tržišta su zanemareni (javna sladišta , kompezacioni fond…), a robni zapis je nedefinisan, nije jasno u kojoj je fazi i proceduri. Dizelu sa olakšicom u visini akcize nije 50 dinara refakcije. To nije ni spominjano ni potpisano ni dogovarano. Jasno je rečeno dizel bez akcize na benziskoj pumpi još u avgustu 2022, ponovljeno u maju 2023. U svetlu poslednjih dešavanja poljoprivrednici takođe zahtevaju da se zaustavi progon poljoprivrednika vezan za neslaganje katastra i satelitskih snimaka kao i da svi inspekcijski nalozi budu stornirani.

Aktivno učešće u organizaciji protesta dali su udruženja i poljoprivrednici iz: „Elemirski paori”Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina,Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova , Crvenke ,Čeneja , Kisača , Perleza, Stepanovićeva, Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije. Podršku daju „Naše mleko”, „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije”, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja Adrani”,  „STIG ”

Što se tiče netačnog obrazloženja u izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. od maja do 29.septembra dogovarano je sledeće : -Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine(traži se od avgusta 2022);  -Premija za mleko 19 dinara po litri predloženo za 2024. 15 dinara;  -Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti (nema potrebe elaborirati) ;  -Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika( dug prevazišao visinu agrarnog budžeta) -Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa (da bi mogli da apliciraju za subvencionisane kredite sa jedan od sto kamatom);  -Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;  -Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara(nova mera);  ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;  stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu.

Na optužbe o mešanju politike u proteste odgovaraju da nisu želeli ni da biraju ni da se mešaju u unutarinstitucionalne personalne konflikte te da je uvek izvršna vlast za njih bila adresa. “Došlo je do pomaka za razliku od prethonog perioda zaista priznajemo međutim minimalnog i nedovoljnog”, kažu poljoprivrednici. “Uredite tržište sa preciznom dinamikom i tačnim datumima najkasnije mart 2024. uredbom koja će biti u skladu sa Zakonima Republike Srbije i Strategijom kojoj ističe rok sledeće godine. Takođe tražimo dizel bez akcize od 01.01.2024.  Nakon toga možemo da razgovaramo i pregovaramo i sporazumemo se. Uvek smo izlazili u susret svakom pozivu Vlade i odazivali se. Nadamo se da će kada budete ispunili Sporazum iz maja naš poziv vama biti isto tretiran kao i svi vaši pozivi nama i da će iz tog sastanka proisteći Uredbe za 2024. godinu”, poručuju poljoprivrednici Vladi i resornom ministarstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here