Šta sve utiče na kvalitet zemljišta?

0
14

Na kvalitet zemljišta utiče primena agrotehničkih mera, posebno unos mineralnih đubriva, a kao najveći problem, poljoprivredni stručnjaci ističu nedovoljan unos stajnjaka, pa je otuda laboratorijska analiza zemljišta neophodna.

Najveći neprijatelj kvalitetu zemljišta je nekorišćenje stajnjaka kažu poljoprivredni stručnjaci. Upravo zbog toga u prethodnom periodu su u razgovoru sa poljoprivrednicima ukazivali na značaj analize zemljišta kako bi se situacija poboljšala i kako bi proizvodni rezultati bilio bolji. Preporuka, ali i stav struke je da se poljoprivredna proizvodnja mora raditi planski, kako bi krajnji rezultat bio povoljan. Kvalitet poljoprivrednog zemljišta nigde nije isti, a što zavisi od podneblja i regiona gde se nalazi. Na kvalitet svakako utiče i primena agrotehničkih mera, posebno unos mineralnih đubriva, a kao najveći problem, poljoprivredni stručnjaci ističu nedovoljan unos stajnjaka, pa je otuda laboratorijska analiza zemljišta neophodna. Ona se kontinuirano sprovodi poslednjih godina, tako da su paori veoma upućeni u taj segment poljoprivredne proizvodnje.

Stanjak je vrlo značajno organsko đubrivo i idealna hrana za siromašno zemljište, jer popravlja njegove fizičke, hemijske i biološke osobine. Trebalo bi ga odmah nakon rasturanja i zaorati, jer svakim danom on gubi sva svojstva koja su hranljiva za zemljište i zbog kojih se i unose. Istraživanja su pokazala da rasturen stanjak na njivi posle 24 sata izgubi 20 odsto hranljivih svojstava, posle 70 sati – 30 odsto, a nakon četiri dana, čak pola svoje vrednosti. Ovome dodajmo i podatak da zemljišta na kojima se planiraju višegodišnji zasadi, zahtevaju veće količine stajnjaka, do 50 tona po hektaru i veće dubine zaoravanja – do 60 cm. Inače, stručnjaci preporučuju unos od 10 do 20 tona stanjaka svake treće ili četvrte godine.

Imajući u vidu činjenicu da su inputi u poljoprivrednoj proizvodnji sve skuplji, sve se mora uraditi planski. To se posebno odnosi na primer kod podizanja višegodišnjih zasada gde i najmanja greška u početku može da bude katastrofalna.

Ovih dana se u mnogim akreditovanim laboratorijama radi osnovna analiza plodnosti zemljišta nakon koje paori dobijaju tačne preporuke za unos mineralnih đubriva. Preporuke se moraju poštovati, jer je dobro poznato da višak, ali i manjak azotnih negativno utiče na gajeni usev. Analiza osnovne plodnosti zemljišta počela je i u akreditovanoj laboratoriji Poljoprivredne stručne službe u Rumi. Iz rumske Poljoprivredne stručne službe podsećaju poljoprivrednike da je analiza važna, ali i obavezna jer na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednici moraju svakih pet godina da rade analizu kako njihovo gazdinstvo ne bi otišlo u pasivan status.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here