Inflacija u Srbiji u aprilu ove godine se spustila na pet odsto, a prema najnovijoj projekciji Narodne banke Srbije, u granice cilja od tri, plus minus 1,5 odsto, najverovatnije će se vratiti u maju.

I dok NBS za naredni period predviđa dodatni pad inflacije, to u praksi ne znači i niže cene proizvoda, kažu ekonomisti. Pad inflacije ne znači nužno i pad cena, već samo da cene rastu sporije.  To je zato što su cene, kako naglašavaju ekonomisti, uvek neelastične kada idu naniže, odnosno sporije se menjaju.Mnogi trgovci i proizvođači u Srbiji za naredni period očekuju stabilizaciju ili umeren rast cena, ali su i dalje oprezni zbog potencijalnih poremećaja izazvanih nepovoljnim vremenskim uslovima i geopolitičkim tenzijama. Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić kaže za Euronews Srbija da su preuranjena očekivanja da je sve gotovo sa inflacijom, navodeći da je inflacija i dalje nešto viša od inflacionog cilja, posebno u Srbiji.

„U Evropi i u SAD ona je praktično tu negde kod inflacionog cilja. Međutim, postoji jedna druga mera inflacije koja je dosta bitna, ona se zove bazna inflacija ili jezgro inflacije. Dakle, cene koje su zaista pod dejstvom ponude i tražnje bez uticaja nekakvih lako promenljivih parametara kao što su recimo cene energenata ili hrane ili recimo cena pod državnom kontrolom“, rekao je Šoškić.

Profesor dodaje da je ta bazna inflacija u Srbiji još uvek relativno visoka.  „Ona u sebi ima i komponentu inflacionog očekivanja i taj njen visoki ili relativno visoki nivo je zapravo nešto što bi trebalo da nam ukazuje da inflacija još uvek nije u potpunosti obuzdana i da zapravo ne bi trebalo da se taj problem inflacije na neki način zanemari ili da se smatra da je već taj problem rešen“, rekao je on.

Kada inflacija usporava, odnosno opada, u praksi to samo znači da je tempo poskupljenja sporiji, ali ne i nužno da se cene vraćaju na neki raniji nivo. Prema izveštaju Narodne banke Srbije u aprilu 2021. godine međugodišnja inflacija je bila 2,8 odsto, što se zadržalo i u maju. Izveštaj NBS iz 2022. godine pokazuje da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće uzlaznom putanjom i da je dostigla nivo od 9,1 odsto, što je bilo uslovljeno i velikim rastom cena energenata, hrane i sirovina.  U martu 2023. godine međugodišnja inflacija iznosila je 16,2 odsto, što je bilo iznad svih očekivanja.  Tada su najviše rasle cene povrća, što je bila i posledica velikih suša iz perioda od pre dve godine.

A očekivanja Narodne banke Srbije su ostale ista, to je da će inflacija pasti kako bi do kraja 2023. godine bila dvostruko niža nego u martu mesecu te godine. Potom je usledilo i slabljenje globalnih faktora na ekonomiju i u svetu, ali i u Srbiji.  U odnosu na mart 2023. godinu, u ovoj godini, inflacija se smanjila za 11 odsto, te od pre dva meseca ona iznosi pet odsto.