Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja izašli su nezadovoljni sa sastanka sa novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem u zgradi Vlade Srbije.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig“ Nedeljko Savić izjavio je nakon sastanka sa Martinovićem, koji je trajao dva sata, da poljoprivrednici nemaju razloga za zadovoljstvo, budući da se ispostavilo da novi ministar nije upućen u probleme svog resora.

Milan Pajić iz Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko Mačva“ rekao je posle sastanka da poljoprivrednici nisu danas došli sa novim zahtevima, već sa onima koji je već trebalo da budu rešeni. Uvoz mleka je u prvih šest meseci ove godine, kako ja naglasio, nadmašio isti period 2023. „Cena je pala za osam dinara, a cena mleka iz uvoza skuplja nego što su mlekare plaćale. Ako se nešto ne desi, ako bude došlo do daljeg pada, čeka nas isti scenario kao i prošle godine“, upozorio je Pajić.

Jovan Jovanov iz Bavaništa rekao je uoči sastanka sa Martinovićem da „novih zahteva nemaju“, već da je reč o starim zahtevima poljoprivrednika koji još nisu ispunjeni, nakon protesta iz 2023. godine. „Dogovor iz novembra meseca 2023. godine, o tome želimo da pričamo, želimo da nastavimo kontinuitet sa ministarstvom poljoprivrede, da čujemo dokle smo stigli sa zahtevima, da se upoznamo sa novim ministrom i da vidimo kakva politika za naredni period. Subvencije od 18.00 po hektaru se ispunjavaju, ispunjeni su nekim delom, da vidimo dokle smo stigli sa NIS, zahtevom za kartice, povraćaj akciza, 17.000 po hektaru sa semensku proizvodnju, koje nam je obećano, kada će to početi da se ispunjava, zahteve za stočare od 100.000 po jednoj junici, po grlu. Ono što smo pričali u januaru, upis parcela na osnovu izjave… O svemu tome želimo da popričamo“, izjavio je Jovanov.