Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je početku realizacije druge faze projekta ,,Bebo, dobro došla na svet’’ u Opštoj bolnici ,,Đorđe Joanović’’ u Zrenjaninu

0
147

Povodom realizacije druge faze projekta Bebo, dobro došla na svet, grad Zrenjanin posetili su predstavnici Vlade Republike Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić. Pre posete Opštoj bolnici Đorđe Joanović gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, predstavnicima Gradske uprave i Srednjobanatskog okruga upriličio je radni sastanak u Gradskoj kući na kojem su prisustvovali predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Pored Zrenjanin je jedan od gradova u kojem se realizuje druga faza projekta ,,Bebo, dobro došla na svet’’. Lokalna samouprava imala je za cilj da smanji birokratske procedure i pojednostavi prijavu objasnio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Roditelji novorođenih beba u Zrenjaninu od danas će moći da se za roditeljski dodatak prijave online i to u porodilištu. Nova funkcionalnost informacionog sistema eBeba, omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem, bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija. Projekat je započet u mandatu prethodne vlade kako bi pomogli najvažnijem segmentu društva a to je populaciona politika izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Obraćajući se prisutnima u Opštoj bolnici Đorđe Joanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović iznela je statističke podatke koji se tiču prve faze ovog projekta u kojem je registrovano 83 715 beba u IT programu.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar u svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo povodom visokog procenta vakcinisane dece u Zrenjaninu i okolini a zatim je uputio apel svim ženama da se odazovu programima skrininga raka grlića materice.

O značaju digitalizacije i posete gradu Zrenjaninu govorio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

U ime bolnice Đorđe Joanović predstavnicima vlasti i lokalne samouprave zahvalila se direktorka bolnice Ivana Tešić. Ona je ovom prilikom istakla da se ovaj projekat od jula 2016.godine realizuje u našoj bolnici i do sada je prijavljeno preko 2000 beba.

Putem ove usluge do sada je prijavljeno više od 80. 000 beba a roditelji su u više od 64.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu sve na jednom mestu i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje kao i rešenje o odobrenom roditeljskom dodatku. Nova usluga odnosi se samo na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države. Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here