Visoke temperature tokom januara ubrzale su rast i razvoj gotovo svih ozimih ratarskih kultura, koje ne može da uništi zahlađenje i sneg. U pojedinim krajevima međutim dolazi i do pojave cvetova na određenim voćnim vrstama

0
86

U brdskim delovima Srbije, pre svega u okolini Čačka, u pojedinim voćnjacima već ima cvetova na kajsiji, pa bi eventualni mraz i zahlađenje doneli sa sobom i određene posledice. Usled novog talasa visokih dnevnih temperature vazduha, neadekvatnih za ovo doba godine, očekuje se nastavak razvoja i pupoljaka na breskvi i nektarini. Ukoliko se hladni dani vrate, golomrazica bi mogla da dotuče pupoljke na voćkama. Kada je reč o zasadima voća u srednjem Banatu, dipl.inž Maja Martinov iz Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu, ističe da za sada za voćne kulture, barem u ovom trenutku ne postoji nikakva opasnost.

Stručnjaci procenjuju da su relativno visoke temperature najmanje do sada pogodovale voću, a ukoliko toplo vreme potraje i u narednom periodu, može se očekivati da se to negativno odrazi na budući prinos.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here