Rezultat poslovanja domaće privrede u decembru prošle godine rezultat je višegodišnjeg vođenja pogrešne spoljnotrgovinske , fiskalne i monetarne politike – izjavio je ekonomista prof.dr Slobodan Komazec.

0
129

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da trgovinski bilans Srbije sa svetom dosta zavisi od toga da li će Fijat otići iz Srbije ili ne. On je rekao da je stanje u decembru 2017.g. daleko ispod onog što smo očekivali. ‚‚U decembru uopšte nije bilo rasta tekućeg izvoza, a uvoz je nastavio da raste”, izjavio je Stamenković na predstavljanju  časopisa Makroekonomske analize i trendovi. Prema njegovim rečima, stanje u kome se nalazimo je posledica pada proizvodnje kapitalnih proizvoda čiji je rast sveden na simboličnu meru od 0,6 odsto, a  Fijat se vodi kao kapitalan proizvod, a ne kao trajni proizvod što apsurd.’’  Ekonomistu prof.dr Slobodana Komazeca zamolili smo da prokomentariše ovakve i slične trendove  u domaćoj privredi. Prof. Komazec je istakao da ovakvo stanje ne predstavlja iznenađenje jer već nekoliko godina deficit trgovinskog bilansa visoko deficitaran

Krajem decembra 2017. godine, Republički zavod za statistiku procenio je da će rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji u 2017. godini iznositi 1,9 odsto, a godišnji rast inflacije biće 3 odsto. Tada je rečeno da bi u 2017.g.  BDP rastao bar tri odsto, kao što je bilo projektovano budžetom, da se niije desila suša, zbog čega je poljoprivreda podbacila 10 procenata, a ona u strukturi bruto domaćeg proizvoda učestvuje sa jednim procentnim poenom. Na rast BDP-a ispod prognoziranog uticala je i manja proizvodnja u energetici i u rudarstvu i u proizvodnji električne energije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here