Izjava poslanika SRS u Skupštini Vojvodine, Danijela Radića povodom finansiranja lokalnih medija

0
274

Položaj lokalnih medija u Srbiji  je i dalje veoma težak , mnogi su na ivici opstanka, gase se a  novinari u borbi za egzistenciju napuštaju ovu profesiju. Jedan od razloga, pored pritisaka, cenzure i auto cenzure je i  novac koji se odvaja u lokalnim samoupravama za finansiranje medija. Ovaj procenat koji se izdvaja  iz lokalnih budžeta u većini lokalnih samouprava jedva da prelazi jedan odsto, iako je preporuka medijske koalicije dva procenta od ukupnog budžeta. Ove preporuke lokalni moćnici najčešće  izbegavaju pa najviše novca na kraju ipak dobijaju mediji koji su im naklonjeni. Kakva je situacija u AP Vojvodini kada je reč o projektnom finansiranju medija i da li i dalje oni koji su bliski vlasti dobijaju ogroman deo ‚‚medijskog kolača‚‚ namenjenog finansiranju lokalnih medija? Pokrajinski poslanik SRS u Skupštini Vojvodine, Danijel Radić smatra da je uočljivo da novac po konkursima za raspisane  projekte u oblasti informisanja, dobijaju mediji koji su bliski I u prijateljskim odnosima sa vladajućom strankom u našoj zemlji.

Strukovna udruženja novinara sa svoje strane  ocenili su u više slučajeva da su članovi komisija koje se imenuju na lokalnom nivou, imenovani ne zbog stručnosti već po svemu sudeći da sprovedu prethodno donete partijske odluke. Oni su izabrani na predlog nerelevantnih novinarskih udruženja, a novac građana dodelili su i medijima kojima građani nemaju nikakav pristup.

Udruženja su takođe istakla da su projektna finansiranja doživela kolaps, ali ne jer je mehanizam kao takav loš već “jer je vlast, ne prezajući od kršenja zakona i moralnih načela, pretvorila u instrument za finansiranje režimskih i rođačko-kumovskih medija, ne obazirući se ni na javni interes ni na kvalitet medijskih sadržaja“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here