Srbiji je i zvanično stigla potvrda za ispunjenost uslova za nesmetano sprovođenje IPARD II programa EU namenjenih poljoprivrednicima

0
84

Srbiji je i zvanično stigla potvrda od Evropske komisije – Generalnog direktorata za poljoprivredu, za ispunjenost uslova za nesmetano sprovođenje IPARD II programa EU namenjenih poljoprivrednicima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako prenose agencije, u Upravi za agrarna plaćanja do sada su zavedena 223 zahteva za korišćenje IPARD sredstava i to – 51 zahtev podnet za nabavku mehanizacije i 172 zahteva za traktore. Do sada su objavljena dva javna poziva, za nabavku mehanizacija i nabavku traktora, a rok za dostavljanje ponuda je istekao danas za oba konkursa. Kako navode u ministarstvu, poslednjeg dana konkursa, povećan je i broj zahteva za korišćenje IPARD-a.

Sa odobrenjem Evropske komisije konačno je zaokružen višegodišnji trud i zalaganje svih uključenih institucija, prevashodno Ministarstva poljoprivrede, s obzirom da se u okviru njega nalazi operativna struktura nadležna za programiranje i sprovođenje – Sektor za ruralni razvoj i Uprava za agrarna plaćanja. Reč je o predpristupnim sredstvima EU – IPARD namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine. Sredstva su namenjena unapređenju konkurentnosti poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta i unapređenju bezbednosti hrane u Srbiji, a sve u cilju usaglašavanja poljoprivrede Srbije sa standardima EU.

U pitanju su podsticaji za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mlađi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostali usevi (određene vrste žitarica i industrijskog bilja).

Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra. Prihvatljive investicije i troškovi odnose se na kupovinu nove mehanizacije, opreme i traktora i opšte troškove (troškovi za pripremu projekata i tehničke dokumentacije).

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije izjavio da je srpskim poljoprivrednicima na raspolaganju ukupno 225 miliona evra do 2020, jer od EU možemo da dobijemo 175 miliona evra, uz nacionalno učešće od 50 miliona evra, kao i da je planirano da se u 2018. iz fondova povuče između 40 i 45 miliona evra.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here