Iz Uprave za veterinu navedeno je da nema otežanih okolnosti za izvoz jaganjaca u Bosnu i Hercegovinu

0
515

Iz Uprave za veterinu navedeno je da nema otežanih okolnosti za izvoz jaganjaca u Bosnu i Hercegovinu i da je Uprava stalno otvorena za eventualnu pomoć izvoznicima.

Uprava navodi da „Republika Srbija sa Bosnom i Hercegovinom ima usaglašen VETERINARSKO ZDRAVSTVENI SERTIFIKAT ZA IZVOZ U BOSNU I HERCEGOVINU DOMAĆIH OVACA I KOZA ZA PRIPLOD I/ILI TOV. Direktori veterinarskih službi Srbije i Bosne i Hercegovine bili su u direktnom kontaktu i konstatovano je da nikakva posebna ograničenja nisu uvedena od strane Bosne i Hercegovine, te smetnje za izvoz ne postoje. Ukoliko se naši privrednici suoče sa bilo kakvim problemima u izvozu, potrebno je da se jave Upravi za veterinu sa detaljima o datim problemima, kako bi se radilo na njihovom otklanjanju” – poruka je iz Uprave.

Prema ranijim najavama izvoz jaganjaca će krenuti prema Izraelu, Bosni i Hercegovini i za Tursku naredne nedelje, navodi portal Agroservis plus, ali su već sada poznati uslovi. Kompanija BOV – OV iz Temerina počinje otkup po nižim cenama i to samo jaganjce tovnih rasa. Za jaganjce (muške) teške od 20-30 kg plaćaju 320 din/kg, za težinu po grlu od 30-35 kilograma 310 dinara, a od 35-40 kilograma 300 dinara. Za prevoz do Temerina po jagnjetu farmeru pripada oko 120 dinara.

Veliki izvoznik jaganjaca i goveda „Rakić farm” iz Banovog Polja obavlja pripreme za izvoz u Bosnu i Hercegovinu. Cena koju najavljuje je 340 din/kg. U ovom preduzeću navode da će uskoro saopštiti sve pojedinosti o otkupu kada završe analizu veterinarskih troškova. U ovoj kompaniji će nastaviti otkup i ženske jagnjadi. Može se lako dogoditi da se zastoj ukloni ubrzano.

Domaći jaganjci su najkvalitetniji u regionu, pa je i cena od 9.000-12.000 dinara po grlu realna. Naime, u Srbiji se gaje tovne rase interesantne za dotov, pogotovo u Izraelu, ali će uskoro i autohtone rase, kao što je pramenka, imati kupca. Očekuje se da je izvoznik iz Bosne i Hercegovine pronašao kupce u Libiji i za lakšu jagnjad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here