Udruženje “Pančevački ratari”, Agrarni forum Pančevo i Udruženje “Gradjanska neposlušnost Dolovo” saopštili su da će u narednom periodu prekinuti komunikaciju i saradnju sa institucijama Srbije na zahtev ratara i poljoprivrednika

0
138

Tri udruženja izdala su ovo upozorenje i navode da su ih poljoprivrednici i ratari ovlastili da zatraže moralnu i političku odgovornost ministra poljoprivrede za lošu saradnju i teško stanje u oblasti poljoprivrede u Srbiji-prenosi portal AgroSmart. U zaključku i odluci tri udruženja, navodi se da će oni nastaviti da obaveštavaju javnost i medije o položaju poljoprivrednika kroz saopštenja za javnost, kako bi i dalje zastupali interese poljoprivrednih proizvođaća. “Na zahtev poljoprivrednika, pre svega ratara, dosad smo pokušavali da institucionalno rešavamo aktuelnu problematiku vezanu za agrarni program i agrarnu politiku, s ciljem poboljšanja i unapređenja uslova poljoprivredne proizvodnje, ekonomskog i socijalnog statusa, kao i spasavanje same egzistencije ratara.
Zahtevi poljoprivrednika – ratara, koje smo prenosili institucijama, sada su u velikom raskoraku, jer ne postoji ni minimum političke volje da se pomogne ratarima, pred redukovanu prolećnu setvu, iako smo čuli da je budžet Srbije u značajnom suficitu.

Oni su ocenili da Srbija ratare tretira kao “kravu muzaru koja se sama snalazi za hranu i ispašu, ali zato ima redovnu mužu, do poslednje kapi mleka”. “Pošto smo mi ratari isceđeni kao suva drenovina, od nas se i ne može očekivati više od primene restriktivnih agrotehničkih mera na minimumu, ili ispod minimuma, u možda poslednjem pokušaju obnove proizvodnje, pre nego što položimo oruđe”, upozorili su poljoprivrednici. Situacija pred prolećnu setvu je  “sumorna”, te se očekuje da će prolećna setva 2018 godine biti najskuplja setva dosad, jer je dizel gorivo poskupelo za oko 15 odsto, i najskuplje je u Evropi, a poskupela su i semena najtraženijih hibrida i sorti za oko 12 odsto. “To će naterati ratare na jeftinu ponudu, bez obzira na kvalitet semena, što će možda značajno uticati na smanjenje prinosa”, upozorili su iz banatskih udruženja.

Kako se dalje navodi, država je primenom dvostrukih aršina dovela ratare u “bezizlazno, očajno teško materijalno i finansijsko stanje, jer je administrativnom merom oborila cenu kukuruza na 15 dinara za kilogram, a pojedini uvoznici uvoze kukuruz i za 13 do 14 dinara iz EU (pre svega Rumunije), i to u najtežem trenutku za ratare.”Kao da štetnom odnosu države prema ratarima nema kraja. Ne postoji motiv, niti ekonomsko opravdanje za obnovu ratarske proizvodnje osnovnih kultura, jer će se u datim uslovima sigurno istopiti deo materijalne supstance sopstvenog kapitala, i na kraju ratari izaći siromašniji, a svi ostali bogatiji na tuđem riziku i muci”, navodi se u proglasu.
Udruženja su kritikovala ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, jer je u poslednje dve godine davao javna obećanja da će dizel gorivo za poljoprivredu biti jeftinije za poljoprivredna gazdinstva. “Data obećanja su proizvela lažni optimizam i dovela u zabludu poljoprivrednike, pre svega ratare. Javno objavljene mere za saniranje ekstremne suše sa odloženim dejstvom od Vlade Srbije i Vojvodine 6. oktobra 2017. godine, su ostala samo još jedno u nizu javnih neispunjenih obećanja.

Nismo dobili ni odgovor na naš pismeni zahtev, upućen Vladi Srbije i ministarstvima poljoprivrede i finansija 18. februara 2018. godine”, dodali su poljoprivrednici i ratari iz tri udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here