Svečanom akademijom obeležen Dan teatra osnovanog pre 157 godina

0
96

Dodelom medalja „Jovan Đorđević“ i drugih godišnjih priznanja i nagrada istaknutim umetnicima i radnicima u Srpskom narodnom pozorištu, danas je svečanom akademijom obeležen Dan tog teatra osnovanog pre 157 godina.

Obraćajući se učesnicima akademije, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da „Obeležavajući Dan Srpskog narodnog pozorišta, još jednom odajemo počast glumcima koji su, više od veka i po čuvali i sačuvali i tu opojnu i večnu čaroliju i svoj teatar, a čuvaju ih i danas. Ali, ne samo glumcima, već i solistima, dirigentima i članovima orkestra i hora Opere, članovima Baletskog ansambla i zaposlenima u svim drugim segmentima koji čine ovo pozorište i bez kojih ostvarivanje njegovih programa i njegove uzvišene misije ne bi bilo moguće“.

Predsednik Mirović je naglasio da ne smemo zaboraviti ni Svetozara Miletića, Stevana Branovačkog, Jovana Jovanovića Zmaja i rodonačelnika ideje o osnivanju prvog srpskog profesionalnog teatra i njegovog prvog upravnika Jovana Đorđevića, ali i sve one koji su mu pre 157 godina, gledajući daleko ispred svog vremena, udarili temelje.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić rekao je da je pozorište imalo i treba i dalje da ima ključnu poziciju u nacionalnoj kulturi, jer se kroz njega reflektuje ne samo sadašnjost, već i naša prošlost, ali da od njega zavisi i naša budućnost.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here