Izjava Radovana Lazića povodom izbora sudija i tužilaca

0
167

Prvi izbor sudija i tužilaca u određene sudove i tužilaštva , prema predloženim ustavnim amandmanima, biće moguć  izborom lica koja su završila Pravosudnu akademiju, što predstavlja još jedan metod kojim se utiče na izbor sudija i tužilaca- rekao je član Državnog veća tužilaca Radovan Lazić

Udruženje tužilaca Srbije ocenilo je nedavno povodom rasprave o promeni Ustava da predložena rešenja ne obezbeđuju samostalnost u radu zamenika tužilaca.  Mišljenje tužilaca je da Ministarstvo pravde treba da obrazloži predložena rešenja za izmenu Ustava i da mora da odgovori na pritužbe strukovnih organizacija. Takođe predloženim ustavnim amandmanima se smanjuju garancije za nezavisnost sudske vlasti. Uz to tužioci i sudije ocenjuju da se ustavni amandmani pozivaju na pojedina mišljenja Venecijanske komisije, ali da je to učinjeno na polovičan način i da su ta mišljenja “istrgnuta iz konteksta”. Ako Ustav bude donet onako kako predlaže Ministarstvo pravde, hoće li to značiti dalje slabljenje sudske vlasti i njeno konačno potčinjavanje političkim  interesima stranaka na vlasti? Član Državnog veća tužilaca Radovan Lazić rekao je da su predstavnici Udruženja tražili i da se i ustavni amandmani povuku iz rasprave  jer je ovaj tekst nepopravljiv.

U svom saopštenju Državno veće tužilaca  ocenilo je pre izvesnog vremena da  amandmani Ministarstva pravde na izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa smanjuju dostignuti nivo samostalnosti javnog tužilaštva . Mišljenja smo da je neophodno formiranje radne grupe u čijem će sastavu biti i relevantni predstavnici struke, koja će sačiniti novi radni tekst izmena Ustava, uzimajući u obzir sve iznete primedbe, a koje će kasnije biti osnov za kvalitetnu i suštinsku  javnu raspravu”, navelo je Državno veće tužilaca.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here