Obeležavanje Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji 1941. godine

0
87

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji 1941. godine, venac u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju.

 Vence su položili i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i predstavnici Udruženja Beograđana “6. april” i Udruženja civilnih invalida rata.
Ministar Zoran Đorđević je istakao da su srpski narod i Srbija uvek u istoriji bili na pravoj strani, poručivši da je naša dužnost i obaveza da se sećamo tih vremena i svih žrtava, onih koji su dali živote da bismo mi danas živeli u slobodi.

Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svetski rat otpočeo je bombardovanjem Beograda, 6. aprila 1941. godine. Za vreme masovnog bombardovanja gradova došlo je do gubitka velikog broja života i značajnih materijalnih razaranja, poput uništenja obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih zdanja.

U Aleji stradalih u šestoaprliskom bombardovanju, koja se nalazi na Novom groblju u Beogradu, ukupno je sahranjeno 1992 sugrađana. Od tog broja ukupno identifikovanih je 631. Neidentifikovanih muškaraca je 909, žena 393 i dece 59.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here