Poput Valjeva i za druga područja u Srbiji uradiće se karte voća u kojoj će za svaki region na osnovu klime, kvaliteta i vrste zemljišta i nadmorske visine biti uneti podaci o tome koje voće najbolje uspeva

0
217

Poput Valjeva i za druga područja u Srbiji uradiće se karte voća u kojoj će za svaki region na osnovu klime, kvaliteta i vrste zemljišta i nadmorske visine biti uneti podaci o tome koje voće najbolje uspeva.

Karte voća će voćarima u komercijalnoj proizvodnji koristiti  da bi izbegli štetu, jer sada, kao i lane,  zbog mraza trpe oni koji su posadili voćnjake pod kajsijama“, ističe  prof. dr  Zoran Keserović predsednik Vojvođanskog udruženja  voćara, a prenosi novosadski Dnevnik. Međutim, kartom voća, navodi  prof. Keserović, voćari se neće prisiljavati, da moraju obavezno gajiti ono koje je u mapi i označeno.

„Ostaviće im se sloboda izbora, ali ko ozbiljno želi da se bavi voćarstvom mapa će mu koristiti zbog prinosa i da bi se izbegle štete koje mogu biti ogromne ukoliko se voćarstvom bave naveliko“, dodaje prof. Keserović.“Pretpostavlja se da će, kada se karta voća uradi, i državne službe u nameri podsticanja proizvodnje davati subvencije na osnovu unetih podataka,pa  se očekuje da bez subvencija ostanu oni koji voće budu sadili po svom, jer ne vredi ulagati u nešto što ne uspeva.“

Po rečima prof.dr Keserovića do 2020. godine naša zemlja bi trebala da dobije kartu voćarstva u čiju izradu je Ministarstvo poljoprivrede , vodoprivrede i šumarstva anagažovalo tri poljoprivredna fakuteta u Novom Sadu, Beogradu i u Čačku, ali će u mapiranje biti uključene i lokalne samouprave i poljoprivredne sturučne službe.

Na području Poljoprivredne službe Novi Sad koja pokriva više opština najviše se gaji jabuka, pa je tako na 80 odsto voćnjaka pod ovim zasadom gde se sade različite sorte. I okolina Subotice, Horgoša i područje duž mađarske granice takođe je pod jabukama, što je i preporuka stučnjaka.   Ali u Poljoprivednoj službi Subotice kao i one u Novom Sadu kažu da je interesovanje za sadnju lešnika poraslo od kako je italijanski konditorski proizvođač “Ferero” počeo da otkupljuje lešnike i traži koperante po Srbiji.

„Mladih zasada lešnika ima na područjima ove dve službe,  a kakav će rod biti videće se tek za nekoliko godina , jer pun profit stiže tek posle deset-jedanaest godina. S druge strane struka kaže da su oranice za lešnik najbolje u zapadnoj Bačkoj oko Kule i Sombora …“, objašnjavaju u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here