Ministarstvo poljoprivrede Srbije je saopštilo da je pokrenulo postupak protiv odgovornih za grešku u tekstu deklaracije paradajza iz Turske

0
63

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je saopštilo da je pokrenulo postupak protiv odgovornih za grešku u tekstu deklaracije paradajza iz Turske, koji će u slučaju potvrđivanja odgovornosti svi biti najstrože sankcionisani.

U Srbiji je pre nekoliko dana objavljena fotografija gajbice paradajza iz Turske, s deklaracijom u kojoj piše da “kora nije za ljudsku upotrebu”. Ministarstvo poljoprivrede je navelo da se pre odobravanja svakog uvoza obavlja laboratorijska kontrola koja je u slučaju deklarisanja paradajza iz Turske pokazala da je roba ispravna, ali je greška bila u tekstu deklaracije. Cilj Ministarstva je da se kroz intenziviranje kontrola spreči uznemiravanje javnosti u vezi sa zdravstvenom ispravnošću poljoprivrednih proizvoda, navodi se u saopštenju. Ministarstvo je zato naložilo inspekcijskim službama vanrednu kontrolu svih uvoznika voća i povrća radi otklanjanja nepravilnosti u vezi s deklarisanjem proizvoda koji se uvoze u Srbiju, navodi se u saopštenju.

U vezi sporne pošiljke paradajza, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je paradajz koji je nedavno iz Turske uvezen u Srbiju apsolutno bezbedan za ishranu. On je naveo da je reč o pogrešnoj deklaraciji na gajbicama paradajza, na kojima je, kako su ranije preneli mediji, navedeno da kora nije za ljudsku upotrebu.  “Apsolutno nema nikavih problema za ljudsku ishranu, već je pogrešno deklarisno”. Nedimović je naveo i da će na sajtu Ministarstva poljoprivrde biti objavljene sve laboratorijske analize spornih pošiljaka te će se “iz njih videti da je paradajz potpuno ispravan i pogodan za ljudsku upotrebu”.

Ministar je istakao da je od 25 tona sporna bila deklaracija na samo dve gajbice. – To je bila greška uvoznika koji je pogrešno deklarisao robu i zbog toga će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak. Zbog svega toga idemo u kontrolu svih graničnih prelaza i inspektora i izaćićemo sa rezultatima naredne nedelje. Mi ćemo naše procedure dodatno pojačati, ali moramo biti svesni koje su količine robe u pitanju. Nekada se desi da nam na nekom prelazu dođe i 50 šlepera – rekao je Nedimović i najavio prekršajni postupak i protiv drugog uvoznika, a dodao da će biti kažnjen i inspektor.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here