Gradski odbor SRS Zrenjanin podseća i opominje vladajuću većinu da su u obavezi da obezbede ostvarivanje osnovnih radničkih prava

0
125

Gradski odbor SRS Zrenjanin podseća i opominje vladajuću većinu da su u obavezi da obezbede ostvarivanje osnovnih radničkih prava koja su u potpunosti obesmišljena i uglavnom svedena na razgovore politički podobnih i snishodljivih predstavnika sindikata sa predstavnicima vlasti ili sa vlasnicima kapitala.

Svedoci smo činjenice da vladajući režim iznosi fingirane podatke o broju zaposlenih,odnosno broju novozaposlenih. Činjenica je da svakim danom broj zaposlenih sve manji,“a nas je sramota koliko nam dobro ide”. U 2000.g. bilo je nepunih 40000 zaposlenih na teritoriji Zrenjanina,a sad je manje od 28000, što govori da je manje zaposlenih preko 30 odsto-navodi se u saopštenju Gradskog odbora Srpske radikalne stranke u Zrenjaninu.
Permanentno obmanjivanje o broju nezaposlenih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ukazuje na činjenicu da su ti podaci rezultat masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva u inostranstvo, i možemo zaključiti da je manipulacija statističkim podacima prepoznatljiv način vladanja sadašnjeg režima.

Nažalost, svedoci smo da inspekcije strane kompanije i kompanije čiji su vlasnici politički podobni obilaze u širokom luku, ponašaju se kao da u tim kompanijama ne rade naši sugrađani od kojih se otima teško zarađen novac na ime silnih poreza i nameta. Rad za vreme državnih praznika je redovna pojava,tako je i redovna pojava da radnici ne dobijaju naknadu za rad tokom državnih praznika.Rezultat takvog odnosa jeste zatiranje radničkih prava, direktna šteta za budžet,nelojalna konkurencija, pitanje bezbednosti na radu kao i direktno ugrožavanje zdravlja radnika.

Gradski odbor SRS Zrenjanin daje punu podršku radnicima u ostvarivanju radničkih prava , u jačanju sindikalne organizovanosti i izboru najboljih predstavnika koji će imati snage i smelosti da se suprostave nepravdi i samovolji političkih moćnika i vlasnika kapitala.
Ovim putem upozoravamo lokalnu vlast da je u obavezi da pokrene sve raspoložive mehanizme u cilju sprovođenja zakonskih regulativa po pitanju radničkih prava. Ugrožavanje radničkih prava direktno utiče na njihove članove porodice, planiranje i zasnivanje porodice,stvaranje uslova za kvalitetno školovanje dece,kao i na pravo na dostojan život i šansu za izvesniju budućnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here