Javni skup u pokretu “Srbija bez GMO” koji će biti posvećen usvajanju Deklaracije o GMO u svim gradovima i opštinama u Srbiji održaće se u subotu 19. maja

0
139

Javni skup u pokretuSrbija bez GMO“, koji će biti posvećen usvajanju Deklaracije o GMO u svim gradovima i opštinama u Srbiji, održaće se u subotu 19. maja, a  šetnje će biti organizovane u četiri grada Srbije: Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu kao i u više opština u našoj zemlji.

Pod motom ‚‚Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO‚‚  skupovi i šetnje biće održani u svim onim gradovima i opštinama koje do sada nisu usvojile Deklaraciju, a naš poznati neurohirurg, prof.dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu uputila je poziv svim zainteresovanim građanima koji bi želeli da učestvuju na tim skupovima.

Organizatori ovogodišnjih šetnji i skupova, organizacije: Srbija bez GMO, Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, Društvo pčelara Kragujevac i udruženja: Srpski domaćin, Ko nam truje decu i Zdrava Srbija pozvali su organizacije i udruženja koja su zainteresovana za dostavljanje predloga Deklaracije o GMO u preostalim gradovima i opštinama, a naročito udruženi građani koji funkcionišu na 136 teritorija gde je ovaj dokument već usvojen, da se priključe aktivistima iz Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada i da organizuju lokalni Marš protiv Monsanta u svojoj sredini u subotu 19. maja.


Deklaraciju o GMO usvojilo je 136 gradova I opština . Oko sedam hiljada odbornika jednoglasno se izjasnilo protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritorijama ovih lokalnih samouprava. To čini 80,5 odsto ukupnog broja lokalnih samouprava na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine, bez Kosova.

Kako su najavili organizatori , učesnici skupa u Beogradu će tokom šetnje Uparvnom odboru RTS-a predati zahtev za veću zastupljenost u programima koji prenose stavove koji se odnose na Srbiju bez GMO. Delegacija predstavnika organizatora otići će i do Vlade Srbije gde će predati zahtev za promenu mišljenja o krovnoj Deklaraciji o GMO narodnog poslanika dr Miladina Ševarlića. Podsećanja radi, premijerka Srbije Ana Brnabić potpisala je jula prošle godine negativno mišljenje o tom predlogu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here