Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je svečanoj liturgiji povodom hramovne i slave stanovnika “Bagljaša” Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana

0
166

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je svečanoj liturgiji povodom hramovne i slave stanovnika “Bagljaša” Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana.

U narodu je praznik Vaznesenja Gospodnjeg poznatiji kao Spasovdan, a koliki mu je značaj oduvek narod davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Od kad je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka, Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Ova Slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti. Ovaj hrišćanski praznik koji se slavi u hramu na Bagljašu, hramovna je slava pravoslavnog hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista u zrenjaninskom naselju “Bagljaš”. Tim povodom je održana Sveta Liturgija kojoj su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić,  predstavnici lokalne samouprave, kao i veliki broj vernika i žitelja mesnih zajednica “Sonja Marinković” i “Veljko Vlahović”. Svetu liturgiju služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve Eparhije banatske, a nakon liturgije obavljeno je i rezanje slavskog kolača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here