Međunarodni poljoprivredni sajam je tokom sedam dana posetilo oko 140.000 ljudi

0
94

Međunarodni poljoprivredni sajam je tokom sedam dana posetilo oko 140.000 ljudi, saopštio je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Prema Cvetkovićevim rečima, izlagači su nastupom na Sajmu zadovoljni, a mogu da se pohvale brojem postignutih dogovora, sklopljenih poslova i odličnom prodajom. Na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu najviše je bilo  kupaca poljoprivredne mehanizacije koji su je nabavili uz subvencije ponuđene na raznim aktuelnim konkursima (IPARD, Nacionalni fond za ruralni razvoj, Prosperitati). Najviše je izdato profaktura i ponuda, dok je manji deo poslova realizovan na samom sajmu. Prema rečima generalnog sekretara Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Đorđa Miškovića, 20 firmi članica tog udruženja očekuje ukupan promet od 8 do 10 miliona evra, što čini 10 do 15 odsto očekivanog uvoza poljoprivredne mehanizacije u ovoj godini.

Međunarodni poljoprivredni sajam ove godine je ne samo ispunio očekivanja, nego ih i daleko premašio, zajednički je stav učesnika Izložbe stoke u svim kategorijama.Više od pola izloženih grla goveda je prodato, a za veći deo druge polovine je ugovorena prodaja posle sajma, na farmama i u odgajivačnicama širom Srbije. Aukcija svinja na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu gotovo da nije mogla da bude održana jer je većina grla rasprodata uoči početka ove manifestacije.

Prema rečima izlagača koji su učestvovali na sajmu, proteklu nedelju obeležilo je izuzetno interesovanje kupaca. Ovčari su ove godine predstavili bogate kolekcije, a najviše je bilo primeraka rase virtemberg i il de frans, ali su prodavane i ovce autohtonih srpskih rasa, poput svrljiške i sjeničke pramenke i lipske ovce. Odgajivači kažu da su prodali skoro sva izložena grla. Znatnu prodaju ove godine zabeležili su i izlagači u oblasti kozarstva. Najveće interesovanje je vladalo za koze rase alpina, kao i prethodnih godina.

Proizvođači hrane i pića, izlagači na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, zadovoljni su nastupom i obavljenim razgovorima s potencijalnim partnerima, te očekuju da će se većina poslova o kojima su razgovarali realizovati u danima posle ove manifestacije. Takođe, ističu da je poseta bila izvanredna, a zahvaljujući tome se s njihovim proizvodima upoznao veliki broj posetilaca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here