Prеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić prisustvovao je konfеrеnciji povodom pokrеtanja projеkta Podrška žrtvama i svеdocima krivičnih dеla u Srbiji

0
97

Prеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić prisustvovao je konfеrеnciji povodom pokrеtanja projеkta Podrška žrtvama i svеdocima krivičnih dеla u Srbiji u organizaciji Misijе OEBS u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju učesnicima konferencije poručio da se mora obezbediti stalna pomoć i podrška žrtvama i svedocima u krivičnim postupcima. Valdavina prava, podvukao je Vučić, nije konačno dostignuće već stalna obaveza, a pravda je odgovornost, obaveza delovanja i nije stanje koje se održava samo po sebi, rekao je srpski predsednik.

Aleksandar Vučić je ocenio da nam je potreban nacionalni mehanizam, profesionalan i dobro razrađen, sa obučenim službenicima, protokolima i standardima i jasna podela uloga između državnih organa.

Vučić  je istakao da je pravda i njegova odgovornost kao predsenika države, i precizirao da se ove godine od 9.753 predstavki koje je dobio, 80 odsto ticalo rada pravosuđa, ali da su to jedine na koje nije pružao odgovor jer poštuje nezavisnost sudstva i pravosuđa.

Projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ je vredan 1,5 miliona evra, finansira ga EU, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji. Trogodišnji projekat treba da pomogne Srbiji u stvaranju Nacionalne strategije za podršku svedocima i žrtvama u krivičnom postupku i da napravi dobru koordinaciju i poveže sve nadležne institucije u cilju efikasne zaštite žrtava i svedoka u krivičnom postupku.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here