Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na Trećem zasedanju IPARD Odbora za praćenje

0
185

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na Trećem zasedanju IPARD Odbora za praćenje  istakao je da je Vlada Srbije ispunila obećanje koje je dala i da sada Srbija posle osam godina ima IPARD, odnosno direktna finansijska sredstva iz Evropske unije.

Ministar Nedimović je obećao da će srpski farmeri i prerađivači potrošiti do poslednjeg evra IPARD fond i na potpuno transparentan način. „Garantujem dve stvari, da ćemo do poslednjeg evra našim farmerima omogućiti pristup IPARD-u, i s druge strane potpuno transparentno“, naglasio je ministar Nedimović.

Sednica za praćenje IPARD-a

Finansijski sporazum o odobravanju sredstava iz IPARD fonda za razvoj srpske poljoprivrede, za šta Srbija ima na rasplaganju 175 miliona evra, omogući će da se počne sa isplatom podnetih zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje i uskoro će biti podeljeni prvi ugovori.

„Na javne pozive za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje pristiglo je dosta aplikacija, što nas raduje, i to mnogo više nego u drugim evropskim zemljama, što nas takođe raduje“, podvukao je ministar Nedimović i ukazao na obavezu da je sada potrebno da se zahtevi što brže obrade. To je osnovni izazov s kojim se susreće Agencija za agrarna plaćanja i to će biti rešeno, ukoliko bude potrebno, i angažovanjem novih ljudi.

Lijam Breslin, predstavnik Evropske komisije i načelnik jedinice za pretpristupnu pomoć u oblasti poljoprivrede, zahvalio je ministru Nedimoviću koji je, kako je kazao Breslin, bio izuzetno aktivan u Briselu i koji je učinio sve napore da Srbija dobije novac iz IPARD fonda. „Prvi pozivi su sprovedeni, primili smo puno zahteva na osnovu javnih poziva. Zahteve su podnosili i poljoprivrednici i pravna lica iz poljoprivredno prehrambene delatnosti. Agencija za agrarna plaćanja radi na njihovoj obradi, finansijski sporazum je potpisan, a prva sredstva će moći uskoro da krenu“, naveo je Breslin.

Na Trećem zasedanju IPARD Odbora za praćenje koje je održano u Palati Srbija, glavna tema se odnosila na prve javne pozive za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje, koji su raspisani krajem 2017. i početkom 2018. godine.

Evropska komisija je, 20. januara 2015. godine, donela odluku o usvajanju predloga programa pretpristpune pomoći EU za ruralni razvoj Srbije za period 2014-2020. godine, a IPARD Odbor za praćenje je osnovan u skladu sa Okvirnim i Sektorskim sporazumom, 2015. godine, koji je prvo zasedanje imao početkom 2016. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here