Kvalitet oblačinske višnje je prema mišljenju proizvođača i poljoprivrednih stručnjaka bolji nego prošle godine

0
140

Kvalitet oblačinske višnje je prema mišljenju proizvođača i poljoprivrednih stručnjaka bolji nego prošle godine. Međutim, to ne prati i cena ovog voća koja je upola manja nego lane i verovatno će proizvođače odvesti u gubitke.

Uprkos tome što je ovogodišnji rod višnje mnogo kvalitetniji, i prema mišljenju poljoprivrednih stručnjaka, mnogo bolji nego lane, otkupljivači najavljuju da će cena biti za 30-40 dinara niža od prošlogodišnje. Kako prenosi portal Agroklub, otkup bi trebalo da krene za nekoliko dana, s tim da će početna cena višnje iznositi 40-50 dinara po kilogramu, dok se prošle sezone, u ovom periodu, višnja prodavala za 60-80 din/kg. Proizvođači višanja u opštini Prokuplje, gde po pravilu prvo počinje berba, napominju da, ako se može suditi po najavljenoj ceni, onda će opet neko da profitira od znoja, truda i rada seljaka. Oni dodaju da se iz godine u godinu ponavlja jedno te isto, to jest da se poljoprivrednici trude i rade, a ne mogu da zarade ono što otkupljivači uzmu za jednu sezonu. Prema oceni  proizvođača njih niko ne štiti, a jedni isti ljudi imaju monopol i oni utvrđuju cenu kako im odgovara.

Proizvođači višanja naglašavaju  da treba uzeti u obzir i da berači svoj rad naplaćuju 15-20 dinara po kilogramu ubranih višanja, pa kada se napravi računica, uzgajivači višanja će i ove godine biti u minusu, zato što je u međuvremenu, sve poskupelo (gorivo, đubrivo, preparati za prskanje), dok je cena višanja upola manja od prošlogodišnje. Nije na odmet reći da je višnja je, uz šljivu, najzastupljenija kultura na teritoriji Opštine Prokuplje i zauzima površinu od gotovo 2.000 hektara.

Na području opštine Merošina proteklog vikenda počela je berba višanja. Međutim, prema rečima poljoprivrednika iz tog kraja, pitanje je da li će ona biti nastavljena, jer je otkupna cena svega 35 dinara po kilogramu. Direktor zadruge Oblačinska višnja Dušan Miladinović, ističe, da po sadašnjoj ceni višnju sigurno neće mnogo da beru. On objašnjava da je berba krenula sa otkupnom cenom od 40 din/kg, ali je već posle dva dana cena pala na 35 dinara. Miladinović tvrdi da su razgovarali sa svima, sa vlasnicima hladnjača i otkupljivačima, te da svi tvrde da tu cenu diktira tržište.

Direktor zadruge Oblačinska višnja navodi da će zadrugari pokušati da zajedno sa predstavnicima opštine Merošina ugovore sastanke u Vladi Srbije, zato što su svesni toga da sami na lokalu ne mogu ništa da učine. Miladinović je pre početka berbe višanja rekao  da otkupna cena ne bi smela biti manja od 50 din/kg, jer sa cenom od 40 dinara proizvođači nemaju nikakvu zaradu, dok su sa cenom nižom od toga samo na gubitku. Na kraju treba reći i to da opština Merošina spada u najveće proizvođače višanja u Srbiji sa godišnjim rodom između 100.000 i 150.000 tona, koje rađaju na površini od preko 2.000ha.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here