U Baroknoj Sali Gradske kuće potpisani su ugovori sa 30 pčelara sa teritorije grada o kupovini pčelinjih društava i pčelarske opreme

0
121

U Baroknoj Sali Gradske kuće potpisani su ugovori sa 30 pčelara sa teritorije grada o kupovini pčelinjih društava i pčelarske opreme

Predstavnici lokalne samouprave i registrovanih pčelarskih gazdinstava sa teritorije grada potpisali su ugovore na osnovu konkursa za dodelu sredstava za nabavku pčelinjih društava i košnica, koji je  svojevremeno raspisao Grad Zrenjanin. Na ovaj način pružena je podrška pčelarima koja je započeta prošle godine kada je za slične namene izdvojeno 3 miliona dinara.

Ove godine pčelarima sa kojima su potpisani ugovori pripalo je 100 000 dinara za nabavku pčelinjih društava i opreme, a svi  pčelari sa kojima su sklopljeni ugovori imaju obavezu da u roku od 5 godina vrate gradu  pet košnica koje će biti podeljene mladim pčelarima. Ove godine veći broj žena se javio na konkurs, pa je tako sredstva za unapređenje pčelarstva na svom gazdinstvu dobila Isidora Ignjatov koja se pčelarstvom bavi uz supruga.

Zoran Mulić se nekoliko godina bavi pčelarstvom, a sredstva koja je dobio na osnovu konkursa iskoristiće za kupovinu novih društava.

Zoran Mulić smatra da se isplati baviti se pčelarstvom I preporučuje svima koji to mogu,  da se uključe u ovu granu poljoprivrede.

Mulić očekuje da će ovogodišnja sezona pčelarenja doneti prosečne rezultate kada je reč o prinosu meda.

Na ovogodišnjem konkursu pravo prijavljivanja imali su pčelari i gazdinstva koja imaju do 30 košnica. Konkurs je inače, za cilj imao povećanje proizvodnje i produktivnosti , kao i modernizaciju i dostizanje standarda održivog upravljanja u oblasti pčelarstva .

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here