Novac iz pretpristupnih fondova Evropske unije za razvoj sela, namenjen za kupovinu traktora, još uvek nije podeljen.

Sredstva  iz pretpristupnih fondova EU za razvoj sela, namenjena za kupovinu traktora još nisu podeljena, a kako prenose mediji, pristiglo je više zahteva nego što ima sredstava, pa se sada razmatra kako da se preraspodeli novac koji je na raspolaganju. Poljoprivrednici su do 26. februara podnosili dokumentaciju za odobravanje prava na podsticaje, a pristiglo je 393 zahteva. Za nabavku traktora namenjeno je 4,65 miliona evra.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović navodi da se nadležni dogovaraju sa predstavnicima Evropske unije kako da prebace višak para sa nekih drugih pozicija kako bi se omogućilo da se isplate svi zahtevi za nabavku traktora. Ukoliko se to ne dogodi, napraviće se rang-lista i počeće raspodela. Do kraja godine ona će svakako biti završena-ocenjuje ministar Nedimović.

Kada je reč o nabavci traktora za voćarsku proizvodnju, za čiju je nabavku konkurs raspisan prošle godine,  a subvencionisala ga je država, pristiglo je 2.700 zahteva, od kojih je 2.300 ispunjavalo sve uslove. Ostalo je da se isplate sredstva za još nekih stotinak traktora. U toku je obrada pristiglih zahteva – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. – Uprava za agrarna plaćanja ulaže napore da rešenja stignu do poljoprivrednika u što kraćem roku. Za nabavku traktora i druge mehanizacije na raspolaganju je 8,3 miliona evra iz fondova EU i budžeta Srbije.

Iznosi podsticaja iz IPARD programa  koje korisnik može da ostvari u proizvodnji i preradi voća, povrća i ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, dok se za proizvodnju i preradu mleka i mesa može računati na povraćaj od 5.000 do milion evra.