Kombinacija suvog vremena i ekstremnih kiša u regionu Crnog mora umanjila je procene proizvodnje pšenice , prouzrokujući skok cena zbog straha od daljeg propadanja useva

0
96

Ekstremno toplo vreme devastiralo je polja pšenice širom severne Evrope, dok je kombinacija suvog vremena i ekstremnih kiša u regionu Crnog mora umanjila procene proizvodnje pšenice , prouzrokujući skok cena zbog straha od daljeg propadanja useva

Dokazi ozbiljne štete na usevima sve su brojniji, budući da je  ishod žetve u Nemačkoj, drugom najvećem proizvođaču pšenice u Evropskoj uniju, i u Skandinaviji, dodatno uticao na smanjenje procena roda u dvadesetosmočlanom  bloku.

“Situacija je katastrofalna u severnoj Evropi”, naveo je glavni analitičar konsultantske kompanije Stratedži grejns, Andre Defua. Ta kompanija je prošle nedelje smanjila prognozu ovogodišnje žetve pšenice u EU ispod 130 miliona tona, što je šestogodišnji minimum, a Defua najavljuje da bi moglo doći do novog revidiranja procene.

Francuska, najveći proizvođač u EU, takođe se suočila sa ekstremnim vremenskim uslovima, zbog čega su prognozeri srezali procene ovogodišnje žetve na oko 34 miliona tona u odnosu na 36,6 miliona tona požnjevenih prošle godine.

Skandinavija i druge baltičke države takođe su pretrpele štetu, pri čemu je rod pšenice u Švedskoj zabeležio pad od 40 odsto, dok u Britaniji, gde se očekuje pad ovog useva na petogodišnji minimum, ratari nestrpljivo čekaju rezultate.

“Daleko je gore nego što smo očekivali,” istakli su  britanski analitičari.“Prošli su meseci otkako je kiša padala u nekim delovima severne Evrope, a u Nemačkoj se ne očekuje kiša još najmanje dve nedelje”, dodaju stručnjaci.

Reagujući na krizu, Evropska komisija saopštila je da će ubrzati isplatu sredstava poljoprivrednicima pogođenim ekstremnom sušom, i da će im dozvoliti da koriste neobrađeno zemljište kako bi nahranili stoku.

Cena pšenice porasla je za više od 20 odsto na evropskom i američkom tržištu u protekle tri nedelje, usled rastuće zabrinutosti u pogledu globalnih zaliha pšenice. Na skok cena uticala je i teška suša koja je pogodila useve u Australiji.

Ukupna proizvodnja je pala na petogodišnji minimum, saopštio je Međunarodni savet za žitarice, nakon što je smanjio projekcije za četiri najveća proizvođača u EU – Francusku, Nemačku, Britaniju i Poljsku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here