Koliko novca izdvajamo za izvođače na “Danima piva”

0
224

33. manifestacija Dani Piva ove godine biće organizovana od 27.avgusta do 2.septembra. Održavanje ovog praznika pivopija u gradu koji nema svoju pivaru, je i dobar povod da se zapitamo koliko novca građana Zrenjanina odlazi godišnje na muzičke izvođače koji  zabavljaju sugrađane.

 Garavi Sokak, Željko Vasić, Darko Rundek, Deca loših muzičara, Neverne bebe ili Marija Šerifović, samo su neka od imena zvezda domaće estrade koja će zabavljati Zrenjanince i njihove goste na ovogodišnjim Danima piva. Zvučna imena imaju i svoju cenu nastupa, a grad se sa svoje strane trudi da širokogrudo udovolji zabavljačima i njihovim finansijskim zahtevima. Novac poreskih obveznika odlazi li odlazi iz gradske kase već  godinama. Tako je recimo 2013.godine  budžet za ovu manifestaciju  iznosio 15.800.000 dinara, dok je dve godine kasnije on iznosio 21,6 miliona dinara. Koliko je novca grad zaradio prošle godine, govori podatak da je od izdavanja prostora i tezgi zarađeno 11,6 miliona dinara, a  honorari izvođača odneli su 26 miliona. U gradskoj kasi je ostao minus od oko 15 miliona dinara! Sugrađani reagujući na ovakvo stanje smatraju da je u pitanju trošenje  mnogo para kao i i to da se troši nešto čega nema.

Kako još uvek nema zvaničnih informacija o tome koliko će ove godine biti potrošeno para na Dane piva, poslanik u Skupštini APV Danijel Radić uputio je lokalnoj samoupravi  u svojstvu građanina, zahtev, a na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja , da mu se dostavi informacija o tome koliko će biti plaćeni pevači koji će biti angažovani da nastupaju na Danima piva.Odgovor koji je potpisao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prenosimo u celini:

Prema odgovoru gradonačelnika, informaciju o troškovima zvezda saznaćemo u najboljem slučaju 3. ili 4.septembra kada Dani piva budu završeni .Podsećamo da je 2015.godine na osnovu odluke načelnice Gradske uprave Jasmine Malinić, doneta odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku – za usluge angažovanja muzičkih izvođača sa tehničkom i medijskom produkcijom za manifestaciju “Dani piva’’ u direktnom pregovaračkom postupku , a ne putem objavljivanja poziva za podnošenje ponuda.Ovakvu odluku je aminovala i Uprava za javne nabavke. Tom prilikom izabrana je agencija “Egzekutiv pro solušn” iz Beograda koja je u APR-u registrovana aprila 2015.g. , dakle nekoliko meseci pre dobijanja posla u Zrenjaninu I prema podacima ima jednog zaposlenog. Beogradsku agenciju u javnosti predstavlja Predrag Stojnić koji je menadžer pojedinih zvezda koje nastupaju na Danima piva godinama. Pored toga simptomatično je I to što sve zvezde koje nastupaju snimaju uglavnom za Siti rekords koji je u vlasništvu Pink media grupe, vlasnika Željka Mitrovića. U sadašnjem trenutku ne treba posebno predstavljati veze tog medijskog ‘’magnata’’ sa aktuelnom vlašću pa se lako može zaključiti da se celim poslom oko angažmana, naplate honorara I ko će I gde nastupati, diriguje sa jednog mesta – iz vladajuće stranke . Svoj komentar imaju  i Zrenjaninci..

Honorari zvezda su posebna priča.Tako je hrvatski pevač Toni Cetinski  2014.g. za nepuna dva sata pevanja, naplatio više od 16.000 evra, a Željko Samardžić skoro 12.000 evra.  I tako godinama. U vreme ekonomske krize, koja barem za većinu od nas traje 10 godina, dok je za druge završena 2012.godine, novac poreskih obveznika odlazi na honorare učesnika programa, umesto da bude iskorišćen za pomoć bolesnoj deci, za izgradnju obdaništa, renoviranje neke zdravstvene ustanove ili za pomoć socijalno ugroženima. Pojedini sugrađani misle da novac odlazi i u džepove pojedinaca.

I na kraju, šta reći?  Honorari ’’umetnika’’ ’koji nastupaju u  Zrenjaninu ne mogu se meriti sa onime što grad odvaja recimo za medije i  informisanje. Lokalni mediji u ovom gradu obaveze koje proizilaze iz ugovora sa lokalnom samoupravom  plaćaju iz sopstvenog džepa, ili sredstva dobijaju povremeno i na kašičicu .Kako nam ide, bolje svi da se preslimo ili još bolje da postanemo – estrada, biće nam lakše, a i isplativije je.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here