U saopštenju Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Zrenjanin navedeno je da je ponašanje državnih organa u postupku privatizacije Jugoremedije pa sve do danas krajnje neodgovorno i licemerno

0
122

U saopštenju Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Zrenjanin navedeno je da je ponašanje državnih organa u postupku privatizacije Jugoremedije pa sve do danas krajnje neodgovorno i licemerno, a posebno prema akcionarima koji su najviše oštećeni

Zakazana prodaja Jugoremedije, po ko zna koji put je propala,  vrednost fabrike je procenjena na oko 3 milijarde devetstotina miliona dinara, imovinu čine industrijski kompleks fabrike, postojeća oprema, jedan stan, 28 motornih vozila, i intelektualna svojina-21 žig za lekove, kao i parnica koja se vodi pred Privrednim sudom u Zrenjaninu za povraćaj dozvole za stavljanje 22 leka u promet navedeno je u saopštenju Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Zrenjanin.

Zrenjaninski radikali su istakli i da je jedan od gorućih problema u pomenutom postupku što nema reči o personalizaciji odgovornosti za trenutno stanje fabrike.  Poznata je činjenica da je 2002.g. fabrika prodata za 16 miliona evra, firmi čiji je vlasnik Jovica Stefanović Nini, biznismen koji je u tom momentu bio na poternici Interpola i kome je kupovina državnog paketa akcija Jugoremedije služila samo za pranje  novca stečenog kriminalnim radnjama. Posle višemesečnog štrajka radnika fabrike država je raskinula ugovor 2006.g. sa Ninijem zbog neispunjenja ugovornih obaveza. Tek posle šest godina,2012 .g. , Stefanović  je uhapšen sa saradnicima zbog zloupotrebe položaja i protivpravnog  pribavljanja 7 koma 5 miliona evra na štetu Jugoremedije. On je Jugoremediju učinio zavisnom,tj. vezao poslovanjem sa svojim firmama, preko kojih je nabavljao sirovine iz Indije i tako naduvao cene i do 70 puta veće.

Do današnjeg dana nije odgovarao pred sudom, trenutno izbegava ročišta zbog navodne bolesti. Gradski odbor Srpske radikalne stranke Zrenjanin se sa punim pravom pita, imamo li mi uopšte državu? Imamo li mi pravosuđe? Ko štiti njega i kriminalce slične njemu? Hoće li u ovom gradu, u našoj državi, opstati ijedna fabrika u našem vlasništvu? Ima li kraja ovom ludilu i beznađu?  Postoji li u ovom gradu, u Srbiji, pravda za običnog čoveka, pravda za radnika? Hoćemo li dočekati da se lopovima i korumpiranim političarima oduzme protivpravno stečena imovina?

Svedoci smo po ko zna koji put ovakvim kriminalnim radnjama koje su nemoguće bez učešća i sprege sa vlašću, u kojima po pravilu radnici ostaju kratkih rukava. Obično se naplate bankari i obezbede se dobre plate za stečajne upravnike, i uvek baš toliko i ima od prodaje stečajne mase.

Trenutna potraživanja poverioca su: od Hipo banke 966 miliona dinara, od Razvojne banke Vojvodine 431 milion din., od Komercijalne banke 115 miliona din., a 400 bivših radnika potražuju neisplaćene plate zaključeno je na kraju saopštenja Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Zrenjanin.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here