U Srbiji je ove godine propao najveći deo roda kupine jer nije obrana zbog niske cene i obustavljenog otkupa, navode proizvođači kupina iz Ražnja

0
208

U Srbiji je ove godine propao najveći deo roda kupine jer nije obrana zbog niske cene i obustavljenog otkupa,  navode proizvođači kupina iz Ražnja

Kupinari najavljuju da će neki od njih, posle 30 godina, koliko se bave proizvodnjom kupina, ove jeseni uništiti zasade jer je tri godine za redom otkupna cena tog voća toliko niska da ne mogu da nadoknade ni troškove njegovog održavanja.

„Ove sezone otkupljivana je samo sorta ‘loh nes’, koja može da izdrži duži transport do Rusije, po četrdeset  dinara za kilogram, a upakovana u polukilogramsku ambalažu koštala je sto četrdeset dinara, ali to čini svega oko deset odsto roda” objašnjavaju kupinari. Oni navode da je na pojedinim parcelama propalo od osam do deset tona kupine koju pojedinci nisu brali jer nisu imali kome da je prodaju.

Kupinari nisu protestovali, jer su malobrojniji i rasuti po Srbiji pa se teško organizuju, a i proizvođači malina nisu ništa postigli svojim protestima.

Član Asocijacije malinara i kupinara Srbije Goran Dragić iz Lučana rekao je da je šeststotina  kilograma kupina koje je do sada obrao prodao po ceni od petnaest  do trideset pet dinara po kilogramu.

Takođe je rekao da će prekinuti branje i pustiti da propadnu dve tone kupina jer se ne isplati da  se po toj ceni beru. Prošle godine je cena bila četrdeset dinara i tada je pustio da propadne oko tri tone.

Ministar poljoprivrede je, kako ocenjuju kupinari,  „kupio” vreme, i obećanjima da će država nešto uraditi sprečio je  proteste, a u međuvremenu nije donet zakon koji bi obavezao otkupljivače da poštuju potpisane ugovore sa proizvođačima.

„U proleće smo sa otkupljivačima malina i kupina potpisali ugovor da će otkupiti celokupan rod, ali su ga ispunjavali koliko su hteli i po cenama koje su sramne”, podsećaju na kraju kupinari.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here