Inicijativa koju smo podneli kada je reč o rešavanju statusa Kosova i Metohije je ustvari inicijativa kojom bi se potvrdila narodna volja,međutim reakcije nadležnih institucija nema ni do danas – izjavio je Vladan Glišić

0
109

Inicijativa koju smo podneli kada je reč o rešavanju statusa Kosova i Metohije je ustvari inicijativa kojom bi se potvrdila narodna volja i raspoloženje po tom pitanju, međutim reakcije nadležnih institucija nema ni do danas- izjavio je predsednik pokreta Narodna mreža Vladan Glišić.

 Pre nekoliko meseci  predsednici pokreta Narodna mreža i Narodnog slobodarskog pokreta , Vladan Glišić i Miroslav Parović , podneli su nadležnima u našoj zemlji inicijativu za raspisivanje personalnog referenduma na kome bi se građani neposredno izjasnili o  pitanju budućeg  statusa Kosova i Metohije. Vladana Glišića smo zamolili da odgovori na pitanje šta se dešava sa ovom inicijativom i da li ima reakcija republičkih institucija.

 

Vesti o mogućnosti da se građani Srbije izjasne oko budućeg statusa južne pokrajine stižu i iz vrha vlasti, ali nije objašnjeno da li će to biti na referendumu. U Ustavu Srbije predviđeno je da na zahtev većine svih narodnih poslanika ili najmanje 100 hiljada birača, Skupština raspisuje referendum o pitanju iz svoje nadležnosti. U Ustavu se navodi da  “Predmet referenduma ne mogu biti obaveze koje proizilaze iz međunarodnih ugovora, zakoni koji se odnose na ljudska i manjinska prava i slobode, poreski i drugi finansijski zakoni kao ni pitanja koja se tiču izbornih nadležnosti Narodne skupštine’’.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here