Nacionalni krizni centar

0
77

Zbog rizika da se afrička kuga svinja iz Rumunije može proširiti  na Srbiju, Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Nacionalni krizni centar koji će pratiti situaciju u Rumuniji i preduzimaće potrebne mere predostrožnosti.

U Nacionalnom kriznom centru koji je oformljen kako bi pratio situaciju  na terenu, po pitanju svinjske kuge,  objasnili su da sa podacima od 8. avgusta ’’ u Rumuniji postoji tačno šeststotina trideset pet  žarišta kod domaćih svinja i trideset slučajeva kod divljih svinja.‚‚ Ono što je za našu zemlju  posebno bitno jeste to da su žarišta obuhvatila ugroženo područje koje je blizu granica Srbije, odnosno područje Arada, tako da je samo jedan uzak pogranični pojas prema Rumuniji slobodan od afričke kuge.

Rumunski stočari se sa afričkom kugom svinja  bore u poslednjih godinu dana. Bolest napada svinje i za nju nema leka niti vakcine i sto posto je smrtonosna. Afrička kuga svinja  se od prošle godine sporo razvijala u severozapadnom delu Rumunije, a od 9. juna ove godine razvoj te bolesti je vrlo agresivan u jugoistočnom delu susedne zemlje i stigla je do prirodnog rezervata Delte Dunava.

Zbog blizine granice, srpski stočari su zabrinuti ali do sada nije zabeležen ni jedan slučaj oboljevanja domaćih svinja.Međutim odgajivači  su sa razlogom zabrinuti jer kako su naveli, njih brine to što bi  tovljenici na farmama mogli da se nađu na udaru afričke kuge, a takva situacija bi dovela i do velikih finansijskih gubitaka.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava veterine čine sve kako bi se širenje zaraze sprečilo u našoj zemlji. Zbog toga su obrazovana i četiri regionalna krizna centra, koja svakodnevno vrše nadzor diviljih i domaćih svinja. S obzirom na to da se virus širi i kroz mesne proizvode i prerađevine uspostavljena je koordinacija i sa carinskim službama i sa pograničnom policijom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here