Zbog vršnjačkog nasilja u Kraljevu, pet odeljenja obustavilo nastavu

0
259

Maloletni L.Š. učenik sedmog razreda osnovne škole Svetozar Marković iz Kraljeva, godinama je terorisao učenike ove škole.Prva četiri razreda maloletni L.Š. završio je u pomenutoj školi gde je njegovo nasilje nad decom i fizičko zlostavljanje školskih drugova dostiglo razmere terora, koji je za posledicu imao ozbiljne fizičke povrede i traume koje pojedini mališani još uvek osećaju i preživljavaju.

 

 

Nakon četiri godine maloletni L.Š. je premešten u osnovnu školu Četvrti kraljevački bataljon ,gde je nastavio sa nasilničkom praksom pa je već po završetku šestog razreda i ova škola rešila da ga se oslobodi, priznajući na taj način pedagošku i svaku drugu nemoć školskog i pravnog sistema

 

Republička školska inspektorka Svetlana Filipović donela je odluku da L.Š. još jednom bude premešten prilikom upisa u sedmi razred, ali ponovo u školu u kojoj se dokazao kao nasilinik.

 

Dakle, ponovo među one iste žrtve koje i dalje pamte povrede i traume koje su zbog njega proživeli. Pobunili su se i roditelji i deca. Pet odeljenja osnovne škole sedmog razreda Svetozar Marković već tri dana bojkotuje nastavu jer nemaju nikakvu garanciju za sopstvenu bezbednost u školi. Zasedao je i savet roditeljai za danas je bio zakazan sastanak sa školskom inspektorkom Svetlanom Filipović ali su predstavnici roditelja bili ogorčeni načinom na koji ih je ona primila a na kraju izbacila iz kancelarije.

O žrtvama dakle inspektorka ni ne razmislja. Treba li i u kraljevu da se dogodi novo samoubistvo nekog učenika koji ne može da izdrži nasilje, pa da čujemo cinično opravdanje da su sve radili po zakonu. Cinično pogotovu ako uzmemo u obzir činjenicu kako uplašeni roditelji sumnjaju da majka maloletnog nasilnika zloupotrebljava funkciju koju obavlja u gradskoj upravi da bi uticala na nadležne organe.

I major Vojske Srbije, pilot Milija Gašić bio je zaprepašćen i odnosom školske inspektorke Svetlane Filipović i uopšte činjenicom da niko ne može da stane na put jednom maloletnom nasilniku koji godinama teroriše decu u školi.

Posebno ogorčenje kod roditelja izazvalo je jedna apsolutno neprimerena i ponižavajuća izjava školske inspektorke.

Roditelji su i pored zahteva upućenih Ministarstvu odlučni u nameri da njihova deca i dalje bojkotuju nastavu u školi Svetozar Marković sve dok problem ne bude rešen u korist ogromne većine učenika.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here