Ambasada Švedske organizovala je na Zlatiboru u saradnji sa Švedskim institutom, opštinom Čajetina i Regionalnom razvojnom agencijom dvodnevnu manifestaciju “Hrana sutrašnjice” sa ciljem da se okupe i umreže pojedinci, organizacije i grupe koje se bave konceptom zelene hrane

0
110

Ambasada Švedske organizovala je u saradnji sa Švedskim institutom, opštinom Čajetina i Regionalnom razvojnom agencijom dvodnevnu manifestaciju “Hrana sutrasnjice” sa ciljem da promoviše umrežavanje individualaca, grupa i organizacija koje se bave konceptom ”zelene hrane”. ‘’Hrana sutrašnjice’’ okupila je predstavnike svih opština Zlatiborskog okruga koji su se sastali sa ambasadorom i saradnicima i razgovarali o mogućnostima dalje saradnje.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović izjavio je da je proizvodnja zdrave hrane siguran put za ulazak u Evropsku uniju ali je to i proces koji zahteva i dobru pripremu.
Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da je hrana odlična tema za saradnju između Srbije i Švedske. Ona znači mnogo toga – prvo poslovnu a zatim i trgovinsku saradnju.

 

Ambasador Jan Lundin je rekao da dve zemlje imaju poslovni potencijal koji treba još razvijati, a ova tema je važna jer za proizvodnju zdrave hrane treba imati čistu životnu sredinu, a i Švedska i Evropska unija žele da i u Srbiji bude čisto kao i u ostalim zemljama.
Menadžerka projekta Birgita Tenander iz Švedskog instituta naglasila je da se u ovaj projekat nisu uključili samo pojedinci, već i mladi ljudi i start-ap organizacije koje se bave ovom temom sa ciljem podizanja svesti o značaju zdrave hrane.

O svom iskustvu u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda, kao i o izazovima sa kojima su se suočavali, govorili su i preduzetnici iz Srbije.

Uz brojne goste iz Švedske i regiona i uz prisustvo lokalnih proizvođača organske hrane, predstavljeni su primeri dobre prakse, što je i namera projekta ”Hrana sutrašnjice”- da se približe zelene inicijative, okupe lokalni preduzetnici koji se bave promocijom zelenog koncepta, kao i da se podstaknu predstavnici lokalnih zajednica da razmišljaju zeleno u procesu proizvodnje hrane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here