Miloš Vučević je boravio u Banja Luci na poziv gradonačelnika tog grada Igora Radojičića

0
136

Na poziv gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima prisustvovao je strateškom planiranju te gradske uprave, na kojem su predstavljeni  planovi i projekti za 2019. godinu.  Teme strateškog savetovanja odnosile su se na realizaciju velikih komunalnih infrastrkturnih projekata, finansiranje kapitalnih investicija, ali i na kandidaturu Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

 

Gradonačelnik Vučević preneo je iskustva iz upravljanja vitalnim sistemima lokalne samouprave u Novom Sadu, kao i dobru praksu u rešavanju bitnih problema, koji su zajednički većini velikih gradova. On je naglasio da  treba razmeniti iskustva o realnim iskušenjima i izazovima sa kojima se suočavamo vodeći dva grada koja su itekako komparativna, i pri tome pridati jednaku pažnju i onim dobrim i lošim. Vučević je rekao da se govorilo o komunalnim problemima, unapređivanju privrednog ambijenta, o odnosu prema javnoj svojini  i o tome kako da se  razvija građevinska operativa.

Prema Vučevićevim rečima od toga zavisi prihod koji ulazi u budžet iz kojeg se finansira gradnja novih mostova, vrtića, škola. Gradonačelnik je istakao da su se dve strane u razgovoru dotakle i nasleđenih, nagomilanih problema u javno-komunalnom sektoru, i zaključeno je da nikada nije crno i belo, i da nema brzih i lakih rešenja.

Vučević je podvukao da je dobro napraviti presek posle izvesnog vremena kako bi se najbolje planirali budući potezi , a izrazio je i uverenje da će se  nastaviti dosadašnja uspešna saradnja. On je ocenio da samo snažne, Srbija i Republika Srpska mogu doprineti stabilnosti u regionu koja je svima u interesu. Gradonačelnik Novog Sada  je naglasio da Banja Luka uživa apsolutnu podršku Novog Sada kada je reč o njenoj kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture.

 

Prema rečima Igora Radojičića, nakon dve godine aktuelne administracije, realizovano je preko dvadeset velikih projekata, a na ovom događaju, uz pravilnu analizu, postavljeni su  ciljevi dalje realizacije projekata, kao što su  izgradnja novih mostova ali i razvoj poslovnih zona. On je istakao da je prisustvo novosadskog gradonačelnika od esencijalnog značaja, jer se od Novog Sada mnogo može naučiti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here