Na poziv gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima prisustvovao je strateškom planiranju te gradske uprave, na kojem su predstavljeni  planovi i projekti za 2019. godinu.  Teme strateškog savetovanja odnosile su se na realizaciju velikih komunalnih infrastrkturnih projekata, finansiranje kapitalnih investicija, ali i na kandidaturu Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

 

Gradonačelnik Vučević preneo je iskustva iz upravljanja vitalnim sistemima lokalne samouprave u Novom Sadu, kao i dobru praksu u rešavanju bitnih problema, koji su zajednički većini velikih gradova. On je naglasio da  treba razmeniti iskustva o realnim iskušenjima i izazovima sa kojima se suočavamo vodeći dva grada koja su itekako komparativna, i pri tome pridati jednaku pažnju i onim dobrim i lošim. Vučević je rekao da se govorilo o komunalnim problemima, unapređivanju privrednog ambijenta, o odnosu prema javnoj svojini  i o tome kako da se  razvija građevinska operativa.

Prema Vučevićevim rečima od toga zavisi prihod koji ulazi u budžet iz kojeg se finansira gradnja novih mostova, vrtića, škola. Gradonačelnik je istakao da su se dve strane u razgovoru dotakle i nasleđenih, nagomilanih problema u javno-komunalnom sektoru, i zaključeno je da nikada nije crno i belo, i da nema brzih i lakih rešenja.

Vučević je podvukao da je dobro napraviti presek posle izvesnog vremena kako bi se najbolje planirali budući potezi , a izrazio je i uverenje da će se  nastaviti dosadašnja uspešna saradnja. On je ocenio da samo snažne, Srbija i Republika Srpska mogu doprineti stabilnosti u regionu koja je svima u interesu. Gradonačelnik Novog Sada  je naglasio da Banja Luka uživa apsolutnu podršku Novog Sada kada je reč o njenoj kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture.

 

Prema rečima Igora Radojičića, nakon dve godine aktuelne administracije, realizovano je preko dvadeset velikih projekata, a na ovom događaju, uz pravilnu analizu, postavljeni su  ciljevi dalje realizacije projekata, kao što su  izgradnja novih mostova ali i razvoj poslovnih zona. On je istakao da je prisustvo novosadskog gradonačelnika od esencijalnog značaja, jer se od Novog Sada mnogo može naučiti.