Mreža za restituciju u Srbiji uputila je Vladi Srbije inicijativu da se okonča postupak izmena Zakona o restituciji, uvođenjem supstitucije, za sve vrste zemljišta

0
257

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je Vladi Srbije inicijativu da se okonča postupak izmena Zakona o restituciji, uvođenjem supstitucije, za sve vrste zemljišta. Naturalna restitucija nesumnjivo je najefikasniji i jedini isplativ vid restitucije, odnosno privatizacije državne imovine, potvrdila je dosadašnja primena propisa o vraćanju oduzete imovine, ocenila je ova organizacija.

Mreža je ukazala da je potraživana imovina daleko manja od nekada oduzete imovine, pa građani, zajedno sa crkvama i verskim zajednicama, potražuju samo jedan mali deo današnje državne imovine.

Kako je preneo portal Agro Smart,država poseduje hiljadu puta više šumskog zemljišta od površine koja se ukupno potražuje kao i šest puta više poljoprivrednog i trideset  puta više građevinskog zemljišta.

Budžetski fond za restituciju, formiran 2002. godine, u poslednjih deset godine ne beleži, kako je istakla Mreža za restituciju,skoro nikakav rast, a bilo kakvo uvećavanje javnog duga Srbije zbog restitucije je apsolutno neprihvatljivo za interese građana, same države i potražioce imovine.

Bez obzira na to što je republička Direkcija za imovinu popisala samo oko trideset pet hiljada hektara, Ministarstvo poljoprivrede je pre par dana omogućilo javni uvid preko interneta, u skoro dvadeset puta više postojećeg državnog poljoprivrednog zemljišta, navela je Mreža.

Svaki građanin preko interneta tako može videti najmanje šest stotina hiljada hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i da li se zemljište obrađuje, ima li na njemu nelegalne gradnje, ili koje su kulture zasejane.

Realno je, kako je navedeno, uskoro očekivati i javni uvid u preko million trista pedeset hiljada hektara državnog šumskog zemljišta.

Vladi Srbije su dostavljeni i dokazi da su se dosadašnjoj naturalnoj restituciji, u proteklih skoro trideset godina, isključivo protivili učesnici u ozbiljnim kriminalnim, monopolističkim procesima, saopštila je Mreža za restituciju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here