U Zrenjaninu svečano obeležena stota godišnjica od oslobođenja u Prvom svetskom ratu

0
110

Nizom manifstacija, bogatim kulturno-umetničkim programom i smotrom vojske i naoružanja obeležen je 17. novembar, dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

U prepodnevnim satima predstavnici lokalne samouprave, udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i udruženja potomaka dobrovoljaca iz Velikog rata položili su vence na spomen – obeležje učesnicima Prvog svetskog rata na Gradnuličkom pravoslavnom groblju, zatim na spomen – ploču oslobodiocu grada, brigadnom pukovniku Dragutinu Ristiću, kao i na spomen – obeležje Vojvodi Petru Bojoviću. U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice venci su položeni na spomen ploču srpskim dobrovoljcima – učesnicima Velikog rata.

Hadži Borislav Novaković, predsednik udruženja ratnih dobrovoljoca od 1912-1918 I njihovih potomaka I poštovalaca osvrnuo se na značaj 17. Novembra

Sa Trga Slobode manifestacija se preselila u Narodni muzej gde je otvorena izložba „100 godina slobode“.

U malom salonu prikazan je deo izložbe „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“ koji govori o dobrovoljcima iz Like I Bosne i Hercegovinekoji su zbog svojih zasluga u ratu dobili nagradu – obradivu zemlju, poznatiju kao dobrovoljačka zemlja na prostoru današnjeg srednjeg Banata.

 

Manifestacija posvećena stogodišnjici oslobođenja završena je spektakularnim koncertom zrenjaninske filharmonije u Kristalnoj dvorani koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here