Penzioneri sa najnižim primanjima u Srbiji do kraja godine neće dobiti jednokratnu pomoć, ali će naredne godine ona stići dva puta.  Iznos od, kako se procenjuje šest ili sedam hiljada, dobiće najstariji sa najnižim primanjima, odnosno sa čekovima ispod trideset dve hiljade dvesta osamdeset pet dinara. Na spisku je oko milion trista hiljada korisnika.

 

Prošle godine u novembru penzioneri su dobili po pet hiljada dinara i očekivali su da će pomoć stići i ove jeseni. Međutim, s obzirom na to da je nedavno ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija i čekovi uvećani, novca u državnoj kasi nema i za novčanu pomoć.

 

Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković je rekao da očekuje da pomoć stigne već na proleće, a sledeća na jesen. Posebnim članom zakona planiran je ovaj novi vid pomoći najstarijima. S druge strane, usklađivanje penzija mora da postoji za sve od najnižih do najviših iznosa, dok o onima sa najmanjim čekovima država mora dodatno da brine. Osim države, u rešavanje pomoći trebalo bi da se priključe i lokalne samouprave.

U nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO navedeno je da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan.

 

U 2016. godini je za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko osam  milijardi pet stotina miliona dinara, dok je prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato osam milijardi osam stotina pedeset miliona dinara. Ukoliko bi isti iznos bio izdvojen i u 2019, zbog manjeg broja korisnika, moglo bi se očekivati da penzioneri dobiju oko sedam hiljada dinara.