Srbi sa Kosova se povlače sa funkcija

0
91

Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom sa severa Kosova i Metohije podneli su danas ostavke zbog, kako su naveli, kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba nakon odluke o uvođenju carinske stope od 100 odsto na robu iz Srbije.

– Organi albanske prištinske administracije na severu Kosova i Metohije od danas ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samopuprave po prištinsko albanskom sistemu na severu Kosova i Merohije obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštine neće se sastajati. Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačrnja svih diskriminatorskih mera Prištine – navodi se u Deklaraciji koju je novinarima u Severnoj Mitrovici pročitao predsednik Skupštine opštine Dejan Ugrešić.

Prethodno je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić saopštio da je podneo je ostavku na ovu funkciju, zbog “diskriminatorske odluke Prištine prema srpskom narodu”.

Takođe, tri od četiri gradonačelnika srpskih opština na severu KiM podneli ostavke zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba, a očekuje se i četvrta.

Goran Rakić je danas potvrdio potvrdio da je podneo ostavku, a kao rezloge naveo “takse od 100 odsto posle koje deca na Ksovu neće imati hranu i uslove za normalan život, zbog upada ROSU i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića”.

Skupština opština Mitrovica donela je Deklaraciju o prekidu komunikacije sa prištinskim vlastima.

Ovaj dokument se, piše u Dekleraciji, usvaja zbog “anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi od 100 odsto”, zatim zbog “kontinuiranog institucionalnog nasilja kosovskih institucija, prebijanja političkih predstavnika srpskog naroda, neosnovanih hapšenja…”.

Takođe, u dokumentu se navodi i da je razlog za ovakvu odluku to što se krše i međunarodna dokumenta (Rezolucija 1244, Briselski sporazum, CEFTA…), ali i da Priština krši sopstvene propise.

Kako navodi Tanjug, onog trenutka kada su gradonačlnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije podneli ostavke, to znači da organi albanske prištinske administracije na severu KiM više ne postoje.

– Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom albanskom sistemu na severu KiM se obustavlja, organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati, a lokalne skupštine se neće sastajati – navodi ova agencija.

Prema nezvaničnim informacijama, ta odluka će ostati na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine.

Sudovi prestali sa radom

Kako Tanjug javlja, sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću i sve sudije i radnici tih sudova prestali su sa radom danas u 9 sati. Predsednik suda Nikola Kabašić uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim uticajnim ambasadama na KiM.

– Mi, srpske sudije integrisane u sudski sistem Kosova, obraćamo Vam se zbog problema sa kojiam srpsko stanovništvo živi i sa kojiam se suočava. Imajući u vidu da delimo sudbinu srpskog naroda, koji se nekoliko dana za sopstveno pravo na život, osećamo da je naša dužnost da vam se obratimo na ovaj način, bez štete po princip depolitizacije i osnovne principe na kojima se bazira naš sudski rad – navodi se u pismu, gde piše da ono nema političku konotaciju, već da je reč o protestu “protiv kršenja osnovnih ljudskih vrednosti čitavog srpskog naroda na Kosovu”.

Kako piše, “kao sudije, svesni smo svoje uloge kao čuvara vladavine prava i garanta poštovanja ljudskih prava i sloboda. Naša dužnost i obaveza je da čuvamo i branimo te principe, bez obzira na sistem u kojem radimo.”

– Kao sudije koje su integrisane u sudski sistem Kosova više od godinu dana, mi ističemo da je naša dužnost da poštujemo zakone, bilo nacionalne bilo međuanrodne, kako bismo zaštitili prava svih građana Kosov. Kao profesionalci, duboko smo uvereni da su vladavina prava i poštovanje fundamentalnih ljudskih prava i sloboda iznad postojećeg institucionalnog okvira ili političkih odluka. To je razlog zašto podižemo glas protiv odluke o uvodjenju taksi od 100 odsto na srpske proizvode kao i protiv zabrane štampe, knjiga i ulaska/izlaska sportistima na i sa Kosova – ističe se u pismu Kabašića.

U pismu se na kraju apeluje da predstavnici misija međunarodnih organizacija i ambasada utiču na Prištinu da promeni ponašanje i uspostavi normalnu situaciju i poverenje srpskih građana.

Izvor:Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here