Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na manifestaciji povodom Nedelje smanjenja otpada najavio je da će Ministarstvo nastaviti sa unapređivanjem zakonskih rešenja u oblasti upravljanja otpadom.

0
112

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na manifestaciji povodom Nedelje smanjenja otpada najavio je da će Ministarstvo nastaviti sa unapređivanjem zakonskih rešenja u oblasti upravljanja otpadom. Pored toga radiće se na jačanju svesti javnosti radi menjanja navika građana, i na drugim aktivnostima kako bi Srbija bila zdravija i čistija. Trivan je to rekao na manifestaciji kojom je  Ministarstvo u Novom Sadu, obeležilo Nedelju smanjenja otpada u prisustvu predstavnika državnih ustanova i institucija, akademske javnosti, nevladinih organizacija i medija.

Trivan je istakao da se odgovornim upravljanjem u sektoru otpada, ne samo obezbeđuje zdravija životna sredina, već se stvaraju preduslovi za razvoj baziran na racionalnom korištenju resursa koji će doprineti otvaranju novih radnih mesta i podsticati društveno i ekološki odgovorno poslovanje privrednih subjekata. Ministar je takođe podsetio da je važno da zapamtimo da je efikasnom saradnjom svih nadležnih organa nedavno doneta prva pravosnažna presuda za slučaj nelegalnog  skladištenja opasnog otpada, što pokazuje da društvo i nadležni organi više nisu imuni na zloupotrebe nesavesnih pojedinaca i zločine protiv naše životne sredine.

Nedelja smanjenja otpada je evropska inicijativa kojom se od 2009. godine svake poslednje nedelje u novembru organizuju akcije s ciljem jačanja politika i dubljeg razumevanja neophodnosti održivog tretiranja otpada, odnosno promene ponašanja građana u pravcu smanjenja otpada u životnoj sredini, njegove reciklaže, i ponovnog vraćanja u proizvodnju kao svojevrsnog resursa.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here