Predsednik Aleksandar Vučić i Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han razgovarali su skoro dva sata u Predsedništvu Srbije o situaciji u regionu.

0
100

Predsednik Aleksandar Vučić i Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han razgovarali su skoro dva sata u Predsedništvu Srbije o situaciji u regionu. Glavna tema sastanka bila je prištinska odluka od pre izvesnog vremena da poreske stope na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine budu podignute za sto odsto.

Predsednik Vučić je upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba, navedeno je u saopštenju službe za odnose sa medijima Predsedništva.

Takođe, Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

Predsednik Vučić  je ponovio Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i u svetu .

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je rekao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose, i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here