JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin uputilo je apel da se svi društveni subjekti uzdrže od širenja dezinformacija koje stvaraju nepotrebnu paniku u javnosti

0
121

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin uputilo je apel da se svi društveni subjekti uzdrže od širenja dezinformacija koje stvaraju nepotrebnu paniku u javnosti i da se pitanje vode ne koristi u dnevno političke svrhe.

U saopštenju JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin navedeno je da Pravilnik o načinu uzimanja uzorka i metodama za laboratorijsku analizu vode za piće propisuje STROGA i PRECIZNA pravila.Ona se moraju poštovati prilikom uzimanja uzorka vode radi dalje laboratorijske analize. Ovo je važno zbog toga što se u javnosti pojavila analiza vode iz gradske vodovodne mreže,koja je unela nemir među građane, a gde upravo uzorkovanje vode nije izvršeno po navedenom pravilniku, pa ni sami rezultati nisu validni.
S druge strane, i pored činjenice da je voda u gradskoj vodovodnoj mreži vidljivo boljeg kvaliteta, na snazi je i dalje ZABRANA VODE ZA PIĆE te je samim tim i svaka polemika o njenom kvalitetu, dok je zabrana na snazi- izlišna.

Do sada sprovedene analize vode sa izlaska iz postrojenja za prečišćavanje vode, koje su uzorkovale i izvršile ovlašćene laboratorije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, Zavoda za javno zdravlje Beograd i laboratorija ANHEM, ali i laboratorije JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Grupo Zilio, potvrdile su da su svi parametri u skladu sa Pravilnikom o ispravnosti vode za piće.

U saopštenju je navedeno da su analize vode obavljane radi podnošenja zahteva investitora za dobijanje sanitarne saglasnosti, a potom i upotrebne dozvole neophodne za otpočinjanje zvaničnog rada postrojenja. Nakon ove procedure izvršiće se i od strane Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin neophodne i zakonom definisane analize vode iz gradske vodovodne mreže, koje su preduslov da nadležne institucije van snage stave zabranu za piće vode iz vodovodne mreže.

U saopštenju je dalje navedeno da su u toku poslednji koraci na rešavanju višedecenijskog problema građana Zrenjanina sa vodom za piće, da je razumljivo nestrpljenje, ali JKP„Vodovod i kanalizacija“ APELUJE na sve političke subjekte, udruženja građana, organizacije, medije i same građane da pokažu ozbiljnost, da se uzdrže od širenja dezinformacija koje stvaraju nepotrebnu paniku u javnosti i da se pitanje vode ne koristi u dnevno-političke svrhe.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ je istaklo da je neophodno da se prepusti stručnjacima iz ovlašćenih laboratorija i nadležnih institucija da posao privedu kraju, a nakon ukidanja zabrane vode za piće u ovom preduzeću su spremni da saslušaju svako mišljenje, primedbu ili sugestiju i da se otvoreno na tu temu razgovara-navedeno je na kraju saopštenja JKP “Vodovod i kanalizacija“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here