U Belom Blatu je u subotu, 9.februara, održan 6.po redu festival kobasica i domaće rakije

0
195

Belo Blato je bilo domaćin još jednog festivala kobasica i domaće rakije u subotu, 9.februara.

Festival kobasica i domaće rakije održan je po šesti put u naseljenom mestu Belo Blato nadomak Zrenjanina. Manifestaciju je organizovalo Udruženje amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine i Mesna zajednica Belo Blato, uz podršku Grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanina, IP Media 023 i Kulturnog centra Zrenjanin. Posetioci su imali priliku da uživaju u mnogobrojnim specijalitetima od kobasica, čvaraka, slanine, švargle, šunke do džigerice i drugih gurmanluka. Pored toga bilo je i dosta izlagača pića, alkoholnih i bezalkoholnih tako da je ugođaj bio kompletan. Već u ranim jutarnjim satima ljudi su počeli da pristižu, neki da se okušaju u takmičenjima u pravljenju kobasica i izboru za najbolju rakiju a neki da bi se proveli u društvu porodice i prijatelja. Manifestacija je svečano otvorena u 10h i 30 minuta nakon čega je počelo i takmičenje. Ove godine prijavilo se 46 ekipa za takmičenje u pripremanju kobasica a što se tiče rakija pristiglo je 170 uzoraka. Tokom dana posetioci su mogli da probaju ili da kupe beloblatski svinjski paprikaš, kozju kobasicu, slanine, šunke, kulen, čvarke, sir i ostale domaće đakonije.

Na kraju takmičenja proglašeni su pobednici. Prvo mesto zauzeo je Rade Gligorović iz Melenaca, drugo mesto osvojio je Klub Mrena iz Banatske Topole , a treće mesto pripalo je Udruženju Remus iz Mužlje…

Manifestacija je bila obogaćena i kulturno umetnički programom. U okviru Karavana „Banatska bajka 2019“, recitacijom, pesmama i igrama nastupili su učenici i direktor Osnovne škole ,,Bratstvo jedinstvo“, Milan Nedeljkov, novinar Bora Otić, urednik emisije „5kazanje“, KUD „Đerđef“ iz Zrenjanina, Baca Banaćanin – Zlatomir Sremac iz Botoša, pesnik Bogdan Kukolj iz Žitišta i Pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanin – ,,Filigrani“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here