I pored deficita u budžetu, lokalna vlast nastavlja sa trošenjem narodnih para

0
111

Gradska uprava  Zrenjanina nabavila je prethodnih dana putem javne nabavke pet novih vozila za svoje potrebe. Opravdano se postavlja pitanje da li je učinjen ispravan potez lokalne vlasti ili je novac  poreskih obveznika još jednom nenamenski potrošen.

Odlukom Gradske uprave , 5.februara pokrenut je postupak nabavke pet novih vozila za potrebe gradske uprave. Reč je o pet putničkih automobila , čija nabavka je predviđena planom javnih nabavki za 2019.godinu. Reč je o nabavci male vrednosti, odnosno  javnoj nabavci do pet miliona dinara. Nakon sprovedenog postupka , kao ponuđači su se javili : Auto centar Cune doo  i Točak auto doo. Auto centar Cune je ponudio vozila marke škoda fabia u ukupnoj vrednosti od pet miliona devet stotina devedeset devet hiljada devet stotina četrdeset dinara bez PDV .Drugi ponuđač, Točak auto doo je ponudio pet vozila marke lada vesta po ceni od  pet miliona sto devedeset pet hiljada osam stotina sedamdeset pet dinara bez PDV. Komisija koja je razmatrala ponude je prihvatila najnižu ponudu, odnosno za ponuđača je izabran Auto centar Cune doo jer je ponuda Točak auta bila neprihvatljiva zbog cene ’’koja je veća od procenjene vrednosti javne nabavke.’’ Kada je reč o vozilima Auto centra Cune, u pitanju su automobili škoda fabija sa benzinskim motorom koji su namenjeni za gradsku vožnju, opremljeni su sa pet sedišta i male su zapremine motora.

Odluka gradske uprave Zrenjanina bi bila normalna da živimo u normalno uređenoj i funkcionalnoj državi. Ovom prilikom kao deo javnosti  postavljamo nekoliko pitanja. Prvo , u vreme kada je u budžetu grada Zrenjanina predviđen deficit za 2019.godinu u iznosu od dve stotine šezdeset četiri miliona dinara, da li je  neophodna kupovina novih vozila, pa bila ona i za vozila male kubikaže. Drugo, za podršku rađanju i roditeljstvu ove godine iz budžeta je izdvojeno dva miliona dinara, tri puta manje novca nego što košta nabavka novih vozila, a sve to u vreme kada se svi pitamo kako suzbiti ’’belu kugu’’ u zemlji.  Treće, Crvenom krstu  je za godišnje aktivnosti među kojima je i finansiranje rada Narodne kuhinje izdvojeno šest miliona dinara , dakle isto kao i za kupovinu novih automobila. Da li je novac mogao biti preusmeren za potrebe onima koji se sve više javljaju kao korisnici Narodne kuhinje, iako zvanično  po izjavama aktuelne vlasti krupnim koracima u regionu napredujemo u svim oblastima- od ekonomije do zdravstva ?  I još nešto:  ko će upravljati novim vozilima pa pitamo da li ova nabavka vozila znači da će biti zaposleno još pet novih  radnika u vreme kada je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru? Ako tako bude , već znamo unapred i ko će biti zaposlen!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here