Skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

0
150

U salonu Savremene galerije Zrenjanin otvorena je izložba “Skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin (izbor)”, koja će biti postavljena do 11. aprila.

U okviru izložbe izloženo je 30-ak radova iz zbirke savremene galerije Zrenjanin koja broji ukupno 100 vajarskih radova 50 umetnika, a većina dela nastala je u okviru Umetničke kolonije Ečka koja je I prva od vojvođanskih umetničkih kolonija osnovanih 50’ih godina prošlog veka u svoj saziv pozivala I vajare, koji su od 1958-1982 godine u okviru kolonije imali svoju posebnu sekciju u koju su organizovano dolazili.

Zrenjanin je 1958. godine imao prvu izložbu skulpture u slobodnom prostoru, a od tada pa sve do sredine 70-ih godina prošlog veka rad vajarske sekcije Umeničke kolonije Ečka bio je veoma dinamičan, a kasnije je počelo njegovo opadanje. 1963. godine Savezno izvršno veće je Umetničkoj koloniji Ečka poklonilo I 20 vajarskih radova u drvetu, mermeru, bronzi I terakoti tako da se u zbirci Savremene galerije Zrenjanin nalaze I dela autora koji nisu učestvovali u radu vajarske sekcije ove umetničke kolonije. Izložba “Skulpture iz zbirke savremene galerije Zrenjanin (izbor) biće otvorena za posetioce do 11. aprila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here