U salonu Savremene galerije Zrenjanin otvorena je izložba “Skulpture iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin (izbor)”, koja će biti postavljena do 11. aprila.

U okviru izložbe izloženo je 30-ak radova iz zbirke savremene galerije Zrenjanin koja broji ukupno 100 vajarskih radova 50 umetnika, a većina dela nastala je u okviru Umetničke kolonije Ečka koja je I prva od vojvođanskih umetničkih kolonija osnovanih 50’ih godina prošlog veka u svoj saziv pozivala I vajare, koji su od 1958-1982 godine u okviru kolonije imali svoju posebnu sekciju u koju su organizovano dolazili.

Zrenjanin je 1958. godine imao prvu izložbu skulpture u slobodnom prostoru, a od tada pa sve do sredine 70-ih godina prošlog veka rad vajarske sekcije Umeničke kolonije Ečka bio je veoma dinamičan, a kasnije je počelo njegovo opadanje. 1963. godine Savezno izvršno veće je Umetničkoj koloniji Ečka poklonilo I 20 vajarskih radova u drvetu, mermeru, bronzi I terakoti tako da se u zbirci Savremene galerije Zrenjanin nalaze I dela autora koji nisu učestvovali u radu vajarske sekcije ove umetničke kolonije. Izložba “Skulpture iz zbirke savremene galerije Zrenjanin (izbor) biće otvorena za posetioce do 11. aprila.