Predsednik Vučić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Španije Žozepom Borelomom

0
131

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Španije Žozepom Borelom, izrazivši zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, zasnovanih na međusobnom razumevanju, a koji se potvrđuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova saradnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Španije Žozepom Borelom, izrazivši zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, zasnovanih na međusobnom razumevanju, a koji se potvrđuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova saradnje Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije. On je, u isto vreme, potvrdio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije i da Španija može uvek da računa na podršku Srbije.

Ministar Borel je rekao da je Španija protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija protivna principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je šefu španske diplomatije Borelu rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i u isto vreme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim merama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije. Priština je, međutim, donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga i time zapravo označila njegov kraj, dodajući da ne zna šta će biti sledeći potezi Prištine, ali da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regionu. Predsednik Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama Srbije, a ministar Borel istakao da se time odaje priznanje uspešnim reformama, koje je Srbija sprovela na putu ka Evropskoj uniji.

Dvojica sagovornika su konstatovali da u ekonomskoj saradnji nisu iskorišćenje sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti između srpskih i španskih kompanija biti intenzivniji, posebno po uspostavljanju direktnih aviolinija iz Beograda ka Madridu i Barseloni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here