U Zrenjaninu je obeležen 9.maj, Dan pobede nad fašizmom

0
177

Odavanjem počasti borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Zrenjanina i svim žrtvama Drugog svetskog rata u našem gradu, obeležena je 74. godišnjica od pobede nad fašizmom.

Obeležavanje 9.maja, Dana pobede nad fašizmom, započelo je u gradu Zrenjaninu prijemom koji je upriličio gradonačelnik Čedomir Janjić za predstavnika ambasade Ruske Federacije, predstavnike Komande garnizona Zrenjanin i predstavnike SUBNOR-a Zrenjanin. Nakon toga položeni su venci na spomen-kosturnicu boraca Crvene Armije i spomen-obeležje streljanim rodoljubima. Vence su položili predstavnik ambasade Ruske Federacije, predstavnici Grada Zrenjanina, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici SUBNOR-a, boračkih i drugih udruženja, partija i stranaka. Venci su položeni i na spomenik Narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, ispred zgrade nekadašnjeg Komiteta. Na tom mestu obratio se prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Nikolaj Pamilujko.

Na značaj 9.maja ukazala je i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.

Devetog maja 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Nemačke, započelo je stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa na “Starom kontinentu”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here